Toetsen SPSS

Een overzicht van de toetsen in SPSS

De meest gebruikte toetsen in SPSS

SPSS kent vele functies, toetsen en opties. Er zijn duizende statistische toetsen en varianten. Toch zijn er slechts enkele toetsen die je écht moet kennen. Het is zelfs zo dat de enkele toetsen die je moet kennen, heel vaak zal moeten gebruiken. Redelijk overzichtelijk dus, gelukkig maar.

Overzicht toetsen SPSS

Descriptive Statistics: Overzicht uitleg

​Je gebruikt descriptive statistics wanneer je gemiddelden en/of standaard deviaties (van schaalvariabelen) of frequenties of percentages (van categorische variabelen) wilt weten. Deze toetsen vind je onder het kopje “analyze–> descriptive statistics in SPSS.

Toetsende Statistiek: Overzicht uitleg

Met toetsende statistiek bedoelen we het vergelijken van gemiddelden (t-testen/ANOVA’s), percentages (chi²), hellingshoeken (regressie). Deze toetsen vind je onder het tabje “analyze” in SPSS. We willen dan met 95% zekerheid kunnen stellen dat groepen van elkaar verschillen of dat verbanden bestaan. Voor uitleg over deze toetsen druk op de links hierboven.

Validiteit & Betrouwbaarheid: Overzicht uitleg

Validiteit en betrouwbaarheid zijn 2 van 3 pilaren van onderzoek (de derde is representativiteit). Validiteit wil zeggen: meet ik wat ik wil meten? We meten lengte bijvoorbeeld met een meetlat en niet met een weegschaal. Betrouwbaarheid is hoe consistent onze metingen zijn. Bijvoorbeeld als ik op een weegschaal ga staan en 75 kg weeg, dan moet ik drie seconden later weer 75 kg wegen als ik er op ga staan. Zo niet, dan is er sprake van meetfout.

Betrouwbaarheid van een schaal bepalen we met de Cronbach’s Alpha. Dat wil zeggen dat verschillende vragen die hetzelfde meten op consistentie manier beantwoord worden.

De validiteit van een schaal bepalen we met een factoranalyse. We bekijken dan of de vragen die bij construct 1 (bijv: geluk) horen daadwerkelijk samenhang tonen (convergente validiteit). Ook bekijken we of vragen die bij verschillende constructen horen (bijv: geluk vs. pestgedrag) ook daadwerkelijk geen samenhang tonen.

Beide toetsen vind je onder het menu “Analyze” in SPSS. Voor uitleg over deze toetsen druk op de links hierboven.

Stijn Loeber

Geschreven door:

Stijn Loeber
Meer weten over wat wij voor je kunnen betekenen? Klik hier
Waar loop jij vast met SPSS? Klik hier

Zet de volgende stap in jouw scriptie

Zet de volgende stap met SPSS!

Kom je er niet uit of zit je gewoon vast? Wij helpen je weer vooruit!
Stop met twijfelen, zet die volgende stap door het formulier in te vullen!

Hoe kan SPSSHandboek jou helpen?

Wij helpen je graag met het kiezen van de juiste toetsen in SPSS! Wil je gewoon met iemand samen eraan zitten die uitlegt hoe het werkt?

Check onze SPSS begeleiding! Heb je een SPSS opdracht gemaakt of je data van je scriptie geanalyseerd maar ben je er niet zeker van en wil je graag feedback? Check dan onze feedback mogelijkheden! Je kan natuurlijk ook eerst kijken wat de ervaringen zijn van eerdere studenten die door ons zijn geholpen bij het afstuderen. Lees hier de reviews! Wil je weten hoe wij te werk gaan? Check dan onze werkwijze.WhatsApp met ons!

Heb jij een vraag over de begeleiding? Stuur ons nu een bericht!


Contact
Bobby Lee Houtkoop
Kurt Kreulen
Stijn Loeber
Maudy Verplancke
Sarah Vreijling
Martin van Leerdam
Caitlin Utama
Vera Oosterveen

Wij staan voor je klaar! Vul vrijblijvend ons contactformulier in!

Binnen 24 uur contact

  • Amsterdam
  • Maassluistraat 2
  • 1062 GD Amsterdam
  • Den Haag
  • Johanna Westerdijkplein 75
  • 2521 EN Den Haag
  • Utrecht
  • Arthur van Schendelstraat 650
  • 3511 MJ Utrecht