De Cronbach’s Alpha, Hoe Het Werkt

cronbach's alpha 3

Wat is de Cronbach's Alpha? 

Cronbach's alpha is een manier om vast te stellen of meerdere items samen één schaal mogen vormen. Het wordt ook wel een betrouwbaarheidsanalyse genoemd. De Cronbach's alpha zelf is de maatstaf. Dit wordt getoetst op basis van de onderlinge correlatie van de verschillende items.

Voorbeeld van de Cronbach's alpha.

Stel, we hebben de volgende items 1 t/m 4. Mogen deze samengenomen worden tot 1 schaal geluk?

Item 1:"I am happy at work", item 2: "I feel happy when I wake up", item 3: I am happy in the weekends en item 4: I feel unhappy in my current relationship. Hoe rekening met dat de laatste vraag contraindicatief is en omgescoord moet worden voor de betrouwbaarheidsanalyse. 

Voorbeeld output 

cronbach's alpha 3

Wanneer is je schaal 'betrouwbaar'? 

​Uit de Cronbach's alpha komt een score tussen 0 en 1. De grens ligt ongeveer op .7. Wanneer je onder de .7 scoort wil dit niet per se zeggen dat je niet door kan gaan met je onderzoek, maar wel dat het met een korrel zout genomen moet worden. Het is wijselijk om te overleggen met je begeleider op de universiteit of je er mee door mag. 

Betekenis waarde 'Alpha'​

cronbachs alpha strength

Als je wilt weten hoe je de betrouwheidsanalyse met de Cronbach's alpha uitvoert en interpreteert in SPSS, druk dan hier. 

Waar moet je mee oppassen met de Cronbach's alpha?

De Cronbach's alpha kijkt alleen naar de onderlinge correlaties en zegt dus iets over de betrouwbaarheid van de schaal maar niets over de validiteit (meet je wat je beweert te meten). Kijk ook altijd met de functie “Cronbach's alpha if item deleted” of je schaal beter kan worden door een item te verwijderen. Op deze manier kun je ook zien of je misschien bent vergeten een negatief geformuleerd item om te polen. Ga daarnaast ook niet af op Cronbach's alpha’s van eerdere onderzoeken. Het kan goed zijn dat jouw onderzoeksgroep een vraag verkeerd heeft begrepen terwijl dat in eerdere onderzoeken niet het geval was.

Begrijp je het nog niet helemaal? 

Neem contact op via het onderstaande formulier en voorkom onnodige studievertraging. Je hebt binnen 24 uur een afspraak met een van onze ervaren begeleiders.  ​

 

Voorkom Fouten, Download onze handleiding met SPSS Tips

x