De SPSS begeleider waar je wél wat aan hebt

Wij staan voor je klaar staat zijn wanneer jij dat nodig hebt, luisteren naar je en nemen jouw vragen serieus (naast dat we die natuurlijk ook gaan beantwoorden)

Wat is de factor analyse?

De factor analyse wordt gebruikt om te kijken of er onderliggende factoren zijn in variabelen of items. De factor analyse kijkt naar onderliggende patronen en correlaties tussen de verschillende items en plaatst de items die vergelijkbare patronen hebben bij elkaar. Op deze manier ontstaat er een factor.​

Factor Analysis

De factor analyse gebruik je als je de onderliggende structuur van een groep items wilt onderzoeken. Deze toets is dus niet bedoeld om een hypothese te toetsen maar om je data te reduceren tot (enkele) factoren. De analyse geeft je ook een blik in de validiteit van je vragenlijst. Je komt er namelijk achter welke items (vragen) overeenkomen met elkaar en welke niet. Sommige vragen zou je bijvoorbeeld niet van willen dat ze samenhangen, en andere wel.

Je wilt onderzoeken wat de invloed is van intelligentie en aantal uren studeren op het tentamencijfer. Laten we ervan uitgaan dat we een dataset hebben met 8 items. 4 van deze items gaan over intelligentie (bijvoorbeeld: ik ben intelligenter dan mijn medestudenten) en 4 gaan over hoeveel tijd de student aan studeren besteed (ik studeer meer dan mijn medestudenten). Door de 8 items in de factor analyse te gooien kom je erachter of de 4 vragen over intelligentie samen een factorvormen (en dus samen gegroepeerd worden) en de 4 vragen over aantal uren besteed aan studeren een factor vormen. Is dat het geval kun je overwegen om de 4 vragen samen te nemen tot 1 factor (dit kan de factoranalyse trouwens ook voor je doen).

Na het uitvoeren van de analyse wordt duidelijk welke vragen bij elkaar horen. De vragen die bij elkaar horen behoren tot een schaal samengesteld te worden. Echter, moet daarvoor nog een betrouwbaarheids analyse uitgevoerd worden (Cronbach’s Alpha). Lees hier hoe je dit moet uitvoeren.

Er moet wel een idee achter zitten. Te vaak wordt er maar een groot aantal vragen of items opgenomen in een onderzoek, met het idee, dat er met de factor analyse wel wat leuks uit zal komen. Bedenk dat de SPSS factoren zoekt op basis van correlaties dus als 2 factoren, die je wilt onderzoeken, veel op elkaar lijken, (bijvoorbeeld 2 vergelijkbare leiderschapsstijlen) kan SPSS deze niet altijd onderscheiden. Houdt er dus rekening mee dat de verschillende factoren, die je wilt vinden, goed te onderscheiden zijn voor SPSS, anders zit je met een datamatrix, waar je niks mee kan. Pas dus op als je begeleider zegt: “doe maar een factoranalyse en kijk maar wat daar uitkomt”.

Kom je er niet uit met de factor analyse? Check dan onze online spoedbegeleiding of wat we nog meer voor je kunnen betekenen!

Voor als je met je handen in het haar zit!

Toets keuze en berekening (statistiek en SPSS)

Is statistiek zowat Chinees voor je? Geen nood, wij helpen je om de juiste toetsen te kiezen en te te begrijpen zodat jij weer verder kan

Nodige bevestiging in je keuzes

Statistiek onder de knie krijgen betekent veel keuzes en fouten maken. Wij bespreken wat je hebt gedaan zodat jij je er weer zeker over voelt

Deadline toch halen (realistische planning)

Een statistiektentamen kan voor veel stress zorgen. We gaan samen aan de slag zodat jij klaar bent voor dat tentamen gaat!

Vertel ons wie je bent en we gaan samen met je aan de slag!

Nog één stap 🙂

Waarom Afstudeerbegeleider?

Wat kan je verwachten van de statistiekbegeleider

Onze methode in één minuut

0 studenten
(meer zelfs) zijn je voorgegaan
Wat zeggen andere studenten over onze begeleiding