De Factor Analyse, Hoe Het Werkt

Factor analyse

Wat is de factor analyse?

De factor analyse wordt gebruikt om te kijken of er onderliggende factoren zijn in variabelen of items. De factor analyse kijkt naar onderliggende patronen en correlaties tussen de verschillende items en plaatst de items die vergelijkbare patronen hebben bij elkaar. Op deze manier ontstaat er een factor.

Wanneer gebruik je de factor analyse?

De factor analyse gebruik je als je de onderliggende structuur van een groep items wilt onderzoeken. Deze toets is dus niet bedoeld om een hypothese te toetsen maar om je data te reduceren tot (enkele) factoren. De analyse geeft je ook een blik in de validiteit van je vragenlijst. Je komt er namelijk achter welke items (vragen) overeenkomen met elkaar en welke niet. Sommige vragen zou je bijvoorbeeld niet van willen dat ze samenhangen, en andere wel. 

Voorbeeld Factor analyse

Je wilt onderzoeken wat de invloed is van intelligentie en aantal uren studeren op het tentamencijfer. Laten we ervan uitgaan dat we een dataset hebben met 8 items. 4 van deze items gaan over intelligentie (bijvoorbeeld: ik ben intelligenter dan mijn medestudenten) en 4 gaan over hoeveel tijd de student aan studeren besteed (ik studeer meer dan mijn medestudenten). Door de 8 items in de factor analyse te gooien kom je erachter of de 4 vragen over intelligentie samen een factorvormen (en dus samen gegroepeerd worden) en de 4 vragen over aantal uren besteed aan studeren een factor vormen. Is dat het geval kun je overwegen om de 4 vragen samen te nemen tot 1 factor (dit kan de factoranalyse trouwens ook voor je doen). 

Na de factor komt betrouwbaarheid

Na het uitoeren van de analyse wordt duidelijk welke vragen bij elkaar horen. De vragen die bij elkaar horen behoren tot een schaal samengesteld te worden. Echter, moet daarvoor nog een betrouwbaarheids analyse uitgevoerd worden (Cronbach's Alpha). Lees hier hoe je dit moet uitvoeren. ​

Waar moet je mee oppassen bij de Factor analyse?

Er moet wel een idee achter zitten. Te vaak wordt er maar een groot aantal vragen of items opgenomen in een onderzoek, met het idee, dat er met de factor analyse wel wat leuks uit zal komen. Bedenk dat de SPSS factoren zoekt op basis van correlaties dus als 2 factoren, die je wilt onderzoeken, veel op elkaar lijken, (bijvoorbeeld 2 vergelijkbare leiderschapsstijlen) kan SPSS dezen niet altijd onderscheiden. Houdt er dus rekening mee dat de verschillende factoren, die je wilt vinden, goed te onderscheiden zijn voor SPSS, anders zit je met een datamatrix, waar je niks mee kan. Pas dus op als je begeleider zegt: “doe maar een factoranalyse en kijk maar wat daar uitkomt”..

Begrijp je het nog niet helemaal? 

Neem contact op via het onderstaande formulier en voorkom onnodige studievertraging. Je hebt binnen 24 uur een afspraak met een van onze ervaren begeleiders.  ​

 

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment:

Voorkom Fouten, Download onze handleiding met SPSS Tips

x