Factor Analyse

De factor analyse, hoe werkt het?

Wat is de factor analyse?

Factor analyse

De factor analyse wordt gebruikt om te kijken of er onderliggende factoren zijn in variabelen of items. De factor analyse kijkt naar onderliggende patronen en correlaties tussen de verschillende items en plaatst de items die vergelijkbare patronen hebben bij elkaar. Op deze manier ontstaat er een factor.​

Wanneer gebruik je de factor analyse?

De factor analyse gebruik je als je de onderliggende structuur van een groep items wilt onderzoeken. Deze toets is dus niet bedoeld om een hypothese te toetsen maar om je data te reduceren tot (enkele) factoren. De analyse geeft je ook een blik in de validiteit van je vragenlijst. Je komt er namelijk achter welke items (vragen) overeenkomen met elkaar en welke niet. Sommige vragen zou je bijvoorbeeld niet van willen dat ze samenhangen, en andere wel.

Voorbeeld factor analyse

Je wilt onderzoeken wat de invloed is van intelligentie en aantal uren studeren op het tentamencijfer. Laten we ervan uitgaan dat we een dataset hebben met 8 items. 4 van deze items gaan over intelligentie (bijvoorbeeld: ik ben intelligenter dan mijn medestudenten) en 4 gaan over hoeveel tijd de student aan studeren besteed (ik studeer meer dan mijn medestudenten). Door de 8 items in de factor analyse te gooien kom je erachter of de 4 vragen over intelligentie samen een factorvormen (en dus samen gegroepeerd worden) en de 4 vragen over aantal uren besteed aan studeren een factor vormen. Is dat het geval kun je overwegen om de 4 vragen samen te nemen tot 1 factor (dit kan de factoranalyse trouwens ook voor je doen).

Na de factor komt betrouwbaarheid

Na het uitvoeren van de analyse wordt duidelijk welke vragen bij elkaar horen. De vragen die bij elkaar horen behoren tot een schaal samengesteld te worden. Echter, moet daarvoor nog een betrouwbaarheids analyse uitgevoerd worden (Cronbach’s Alpha). Lees hier hoe je dit moet uitvoeren. ​

Waar moet je mee oppassen bij de Factor analyse?

Er moet wel een idee achter zitten. Te vaak wordt er maar een groot aantal vragen of items opgenomen in een onderzoek, met het idee, dat er met de factor analyse wel wat leuks uit zal komen. Bedenk dat de SPSS factoren zoekt op basis van correlaties dus als 2 factoren, die je wilt onderzoeken, veel op elkaar lijken, (bijvoorbeeld 2 vergelijkbare leiderschapsstijlen) kan SPSS deze niet altijd onderscheiden. Houdt er dus rekening mee dat de verschillende factoren, die je wilt vinden, goed te onderscheiden zijn voor SPSS, anders zit je met een datamatrix, waar je niks mee kan. Pas dus op als je begeleider zegt: “doe maar een factoranalyse en kijk maar wat daar uitkomt”.

Stijn Loeber

Geschreven door:

Stijn Loeber
Meer weten over wat wij voor je kunnen betekenen? Klik hier
Waar loop jij vast met SPSS? Klik hier

Zet de volgende stap in jouw scriptie

Zet de volgende stap met SPSS!

Kom je er niet uit of zit je gewoon vast? Wij helpen je weer vooruit!
Stop met twijfelen, zet die volgende stap door het formulier in te vullen!

Hoe kan SPSSHandboek jou helpen?

Wij helpen je graag met het uitvoeren en interpreteren van de Factor analyse! Wil je gewoon met iemand samen eraan zitten die uitlegt hoe het werkt?

Check onze SPSS begeleiding! Heb je een SPSS opdracht gemaakt of je data van je scriptie geanalyseerd maar ben je er niet zeker van en wil je graag feedback? Check dan onze feedback mogelijkheden! Je kan natuurlijk ook eerst kijken wat de ervaringen zijn van eerdere studenten die door ons zijn geholpen bij het afstuderen. Lees hier de reviews! Wil je weten hoe wij te werk gaan? Check dan onze werkwijze.WhatsApp met ons!

Heb jij een vraag over de begeleiding? Stuur ons nu een bericht!


Contact
Bobby Lee Houtkoop
Kurt Kreulen
Stijn Loeber
Maudy Verplancke
Sarah Vreijling
Martin van Leerdam
Caitlin Utama
Vera Oosterveen

Wij staan voor je klaar! Vul vrijblijvend ons contactformulier in!

Binnen 24 uur contact

  • Amsterdam
  • Maassluistraat 2
  • 1062 GD Amsterdam
  • Den Haag
  • Johanna Westerdijkplein 75
  • 2521 EN Den Haag
  • Utrecht
  • Arthur van Schendelstraat 650
  • 3511 MJ Utrecht