De SPSS begeleider waar je wél wat aan hebt

Wij staan voor je klaar staat zijn wanneer jij dat nodig hebt, luisteren naar je en nemen jouw vragen serieus (naast dat we die natuurlijk ook gaan beantwoorden)

Wat zijn descriptive statistics?

Descriptive statistics, letterlijk vertaald beschrijvende statistieken, wordt gebruikt om losse variabelen te beschrijven. Dit lijkt een open deur, maar het is belangrijk om te begrijpen dat het afwijkt van toetsende statistieken (t-toetsen, regressies, ANOVA’s, etc). Het doel van ‘descriptive statistics’ is om je inzicht te geven in bijvoorbeeld: verdeling man/vrouw, gemiddelde leeftijd. Het is dus een voorproefje voor de rest van je analyses.

Onder descriptives vallen (1) frequencies (aantallen), (2) descriptives (beschrijven) en (3) explore (onderzoeken). Deze gebruik je om je data te beschrijven en/of te controleren voor normaliteit.

1. Frequencies
De menu optie in SPSS: Analyse –> Descriptive Statistics –> Frequencies. Deze wordt gebruikt voor categorische variabelen, zoals man/vrouw, nationaliteit of type manipulatie. Als je wilt weten hoeveel mannen en hoeveel vrouwen in je onderzoek voorkomen gebruik je frequencies.

2. Descriptives
​De menu optie in SPSS: Analyse –> Descriptive Statistics –>Descriptives. Deze optie gebruik je om schaal of ordinale variabelen te beschrijven. De gemiddelde leeftijd (in jaren)kun je achterhalen met descriptives.

3. Explore
De menu optie in SPSS: Analyse Descriptive Statistics Explore. Explore wordt gebruikt om naar de “vorm” van je data te kijken, is de deze bijvoorbeeld wel normaal verdeeld (een belangrijke assumptie in de statistiek), of om een indicatie van outliers te geven.

Descriptive statistics horen in aan het begin van je resultatensectie. Houd er rekening mee dat eventuele factor- en betrouwbaarheids analyse eerst komen! Je beschrijft hier eerst hoe alle variabelen los scores voordat je ze tegen elkaar gaat afzetten (toetsen). Bijvoorbeeld wanneer je wil weten wat de gemiddelde leeftijd van de bezoekers in een winkel is. Daarna wil je kijken of dit samenhangt met hoeveel geld ze in de winkel besteden. Als winkeleigenaar zou dat interessante informatie zijn om een (statistische) uitspraak over te doen.

Kom je er niet uit met de Descriptive Statistics? Check dan onze online spoedbegeleiding of wat we nog meer voor je kunnen betekenen!

Onze methode in één minuut

Sanne (student) over onze scriptiebegeleiding

SPSS nog net geen chinees voor je?

De weg kwijt in SPSS? Is het kiezen van de juiste toets als het praten in Chinees?? Geen nood, wij helpen je om de controle terug te krijgen!

Nodige bevestiging in je keuzes

Het werken met SPSS betekent veel keuzes en fouten maken. Wij kijken met je mee en bespreken wat je hebt gedaan zodat jij je er weer zeker over voelt

Deadline toch halen (realistische planning)

Een naderende deadline icm SPSS zorgt voor stress. We stellen samen een realistische planning op zodat jij die deadline gaat halen!

Vertel ons wie je bent en we gaan samen met je aan de slag!

Nog één stap en je hebt je gratis kennismaking geregeld 🙂

Waarom Afstudeerbegeleider?

zijn je voorgegaan
0 studenten
Wat zeggen andere studenten over onze begeleiding