Descriptive Statistics

Hoe het werkt

Wat zijn descriptive statistics?

Descriptive statistics, letterlijk vertaald beschrijvende statistieken, wordt gebruikt om losse variabelen te beschrijven. Dit lijkt een open deur, maar het is belangrijk om te begrijpen dat het afwijkt van toetsende statistieken (t-toetsen, regressies, ANOVA’s, etc). Het doel van ‘descriptive statistics’ is om je inzicht te geven in bijvoorbeeld: verdeling man/vrouw, gemiddelde leeftijd. Het is dus een voorproefje voor de rest van je analyses.

Voorbeeld tabel

Drie type descriptives in SPSS

Onder descriptives vallen (1) frequencies (aantallen), (2) descriptives (beschrijven) en (3) explore (onderzoeken). Deze gebruik je om je data te beschrijven en/of te controleren voor normaliteit.

1. Frequencies
De menu optie in SPSS: Analyse –> Descriptive Statistics –> Frequencies. Deze wordt gebruikt voor categorische variabelen, zoals man/vrouw, nationaliteit of type manipulatie. Als je wilt weten hoeveel mannen en hoeveel vrouwen in je onderzoek voorkomen gebruik je frequencies.

2. Descriptives
​De menu optie in SPSS: Analyse –> Descriptive Statistics –>Descriptives. Deze optie gebruik je om schaal of ordinale variabelen te beschrijven. De gemiddelde leeftijd (in jaren)kun je achterhalen met descriptives.

3. Explore
De menu optie in SPSS: Analyse Descriptive Statistics Explore. Explore wordt gebruikt om naar de “vorm” van je data te kijken, is de deze bijvoorbeeld wel normaal verdeeld (een belangrijke assumptie in de statistiek), of om een indicatie van outliers te geven.

Voorbeeld Video Descriptive Statistics inSPSS

Waar horen descriptive statistics?

Descriptive statistics horen in aan het begin van je resultatensectie. Houd er rekening mee dat eventuele factor- en betrouwbaarheids analyse eerst komen! Je beschrijft hier eerst hoe alle variabelen los scores voordat je ze tegen elkaar gaat afzetten (toetsen). Bijvoorbeeld wanneer je wil weten wat de gemiddelde leeftijd van de bezoekers in een winkel is. Daarna wil je kijken of dit samenhangt met hoeveel geld ze in de winkel besteden. Als winkeleigenaar zou dat interessante informatie zijn om een (statistische) uitspraak over te doen.

Stijn Loeber

Geschreven door:

Stijn Loeber
Meer weten over wat wij voor je kunnen betekenen? Klik hier
Waar loop jij vast met SPSS? Klik hier

Zet de volgende stap in jouw scriptie

Zet de volgende stap met SPSS!

Kom je er niet uit of zit je gewoon vast? Wij helpen je weer vooruit!
Stop met twijfelen, zet die volgende stap door het formulier in te vullen!

Hoe kan SPSSHandboek jou helpen?

Wij helpen je graag met de descriptive statistics in SPSS! Wil je gewoon met iemand samen eraan zitten die uitlegt hoe het werkt?

Check onze SPSS begeleiding! Heb je een SPSS opdracht gemaakt of je data van je scriptie geanalyseerd maar ben je er niet zeker van en wil je graag feedback? Check dan onze feedback mogelijkheden! Je kan natuurlijk ook eerst kijken wat de ervaringen zijn van eerdere studenten die door ons zijn geholpen bij het afstuderen. Lees hier de reviews! Wil je weten hoe wij te werk gaan? Check dan onze werkwijze.WhatsApp met ons!

Heb jij een vraag over de begeleiding? Stuur ons nu een bericht!


Contact
Bobby Lee Houtkoop
Kurt Kreulen
Stijn Loeber
Maudy Verplancke
Sarah Vreijling
Martin van Leerdam
Caitlin Utama
Vera Oosterveen

Wij staan voor je klaar! Vul vrijblijvend ons contactformulier in!

Binnen 24 uur contact

  • Amsterdam
  • Maassluistraat 2
  • 1062 GD Amsterdam
  • Den Haag
  • Johanna Westerdijkplein 75
  • 2521 EN Den Haag
  • Utrecht
  • Arthur van Schendelstraat 650
  • 3511 MJ Utrecht