De SPSS begeleider waar je wél wat aan hebt

Wij staan voor je klaar staat zijn wanneer jij dat nodig hebt, luisteren naar je en nemen jouw vragen serieus (naast dat we die natuurlijk ook gaan beantwoorden)

Wat is de t-test?

De t-test vergelijkt gemiddelde(s) en wordt gebruikt om hypotheses te toetsen. De t-testen zijn alleen geschikt voor 1 of 2 groepen.

De t-test wordt gebruikt om:

  1. twee groepen met elkaar te vergelijken (Independent samples t-test)
  2. één groep op 2 momenten te vergelijken (Paired samples t-test)
  3. één groep met een 0-hypothese oftewel een gegeven gemiddelde (one sample t-test) te vergelijken.

Voorbeeld SPSS output interpretatie output voorbeeld t-test

 

Independent samples t-test

Je hebt 2 klassen (klas A & klas B) en je wilt weten of klas A gemiddeld beter scoort op de wiskundetoets dan klas B. Je toets dan de hypothese: scoort klas A hoger dan klas B op de wiskundetoets?

Klik hier voor een voorbeeld van output van de independent samples t-test!

Paired samples t-test

Klas C krijgt een wiskundecursus. Je wilt weten of klas C beter scoort op wiskundetoets na de cursus dan voor ze de cursus hebben gevolgd. Klas C maakt op 2 momenten een wiskunde toets. Een toets voor ze de cursus hebben gevolgd (moment 1) en na de cursus (moment 2). Je toets dus de hypothese: scoort klas C hoger op de wiskundetoets na (moment 2) een wiskundecursus dan voor de cursus (moment 1)?

Klik hier voor een voorbeeld van output van de paired samples t-test!

One sample t-test

Een wiskundetoets wordt landelijk afgenomen en het landelijk gemiddelde is een 6. Je wilt onderzoeken of klas D hoger scoort dan het landelijk gemiddelde. Je toetst de hypothese: scoort klas D hoger dan een 6?

Klik hier voor een voorbeeld van output van de one sample t-test!

De t-test is een veel gebruikte en nuttige test. De test is echter alleen vrij “simpel”, ofwel het is een rechttoe rechtaan toets. Dat er verschil zit tussen 2 klassen is natuurlijk niet de hele waarheid. Misschien zitten er in één van de 2 klassen toevallig een aantal leerlingen die een bovengemiddelde intelligentie hebben die het gemiddelde van de hele klas omhoog trekken. De t-test houdt nergens rekening mee behalve met het onderscheid tussen de 2 groepen. Daarom is het ook héél belangrijk om de spreiding van de scores kritisch te analyseren. Pas dus ook op om, op basis van enkel t-testen, een conclusie te trekken. Dat de ene klas beter is dan een andere klas wil niet zeggen dat de lesmethode verschillen maar enkel dat er verschil is tussen de klassen. Een scriptie die enkel bestaat uit t-testen is dus statistisch niet bijzonder sterk.

Kom je er niet uit met de t-test? Check dan onze online spoedbegeleiding of wat we nog meer voor je kunnen betekenen!

Onze methode in één minuut

Sanne (student) over onze scriptiebegeleiding

SPSS nog net geen chinees voor je?

De weg kwijt in SPSS? Is het kiezen van de juiste toets als het praten in Chinees?? Geen nood, wij helpen je om de controle terug te krijgen!

Nodige bevestiging in je keuzes

Het werken met SPSS betekent veel keuzes en fouten maken. Wij kijken met je mee en bespreken wat je hebt gedaan zodat jij je er weer zeker over voelt

Deadline toch halen (realistische planning)

Een naderende deadline icm SPSS zorgt voor stress. We stellen samen een realistische planning op zodat jij die deadline gaat halen!

Vertel ons wie je bent en we gaan samen met je aan de slag!

Nog één stap en je hebt je gratis kennismaking geregeld 🙂

Waarom Afstudeerbegeleider?

zijn je voorgegaan
0 studenten
Wat zeggen andere studenten over onze begeleiding