De SPSS begeleider waar je wél wat aan hebt

Wij staan voor je klaar staat zijn wanneer jij dat nodig hebt, luisteren naar je en nemen jouw vragen serieus (naast dat we die natuurlijk ook gaan beantwoorden)

Wat is de MANOVA?

MANOVA staat voor multivariate analysis of variance. Deze verschilt met de (two-way) ANOVA, die je naast meerdere onafhankelijke variabelen, de groepen kan toetsen op meerdere afhankelijke variabelen, die wel gerelateerd aan elkaar moeten zijn.

Wanneer je 2 of meer groepen met elkaar wilt vergelijken in combinatie met één of meer onafhankelijke variabelen op basis van gemiddelden van meerdere afhankelijke variabelen. Op deze manier worden de hoofdeffecten voor elkaar en op de interactie-effecten gecontroleerd. De meerwaarde van de MANOVA is dat de scores van de afhankelijke variabelen worden gecombineerd, zodat er een beter beeld gevormd kan worden van wat de invloed van de onafhankelijke variabelen is.

Je wilt onderzoeken of mensen met een hoge intelligentie een hoger cijfer halen op het wiskundetentamen en het tentamen Nederlands (of het wiskundetentamen in periode 1 en in periode 2) dan mensen met een lage intelligentie. Net als bij de ANOVA vergelijk je verschillende groepen met elkaar. In dit geval: intelligentie hoog/laag (kunnen ook meerdere groepen zijn maar voor het voorbeeld gebruiken we er voor onafhankelijke variabele twee). De MANOVA stelt ons in staat om te onderzoeken of de groep “intelligentie hoog” een hoger gecombineerd cijfer heeft dan de groep “intelligentie laag”.

In dit voorbeeld is gebruik gemaakt van een “enkelvoudige” MANOVA om de meerwaarde van de toets duidelijk te maken.

De toets heeft een duidelijke meerwaarde boven meerdere ANOVA’s uitvoeren om een hypothese te toetsen. De MANOVA is daarom ook een statistisch sterke toets waar je zeker conclusies aan mag verbinden. Wat voor de two-way ANOVA geldt, geldt zeker voor de MANOVA: de interpretatie vergt meer dan de gemiddelde SPSS kennis. De toets heeft tevens meerdere voorwaarden, waaraan voldaan moet worden, dan de andere ANOVA varianten. Voor je de MANOVA uit wilt gaan voeren moet jij je daar in gaan verdiepen. Een scriptie op basis van MANOVA’s is daarom over het algemeen statistisch goed onderbouwd.

Kom je er niet uit met de MANOVA? Check dan onze online spoedbegeleiding of wat we nog meer voor je kunnen betekenen!

Voor als je met je handen in het haar zit!

Toets keuze en berekening (statistiek en SPSS)

Is statistiek zowat Chinees voor je? Geen nood, wij helpen je om de juiste toetsen te kiezen en te te begrijpen zodat jij weer verder kan

Nodige bevestiging in je keuzes

Statistiek onder de knie krijgen betekent veel keuzes en fouten maken. Wij bespreken wat je hebt gedaan zodat jij je er weer zeker over voelt

Deadline toch halen (realistische planning)

Een statistiektentamen kan voor veel stress zorgen. We gaan samen aan de slag zodat jij klaar bent voor dat tentamen gaat!

Vertel ons wie je bent en we gaan samen met je aan de slag!

Nog één stap 🙂

Waarom Afstudeerbegeleider?

Wat kan je verwachten van de statistiekbegeleider

Onze methode in één minuut

0 studenten
(meer zelfs) zijn je voorgegaan
Wat zeggen andere studenten over onze begeleiding