MANOVA

Hoe gaat de MANVO in zijn werk?

Wat is de MANOVA?

MANOVA staat voor multivariate analysis of variance. Deze verschilt met de (two-way) ANOVA, die je naast meerdere onafhankelijke variabelen, de groepen kan toetsen op meerdere afhankelijke variabelen, die wel gerelateerd aan elkaar moeten zijn.

Wanneer gebruik je de MANOVA?

Wanneer je 2 of meer groepen met elkaar wilt vergelijken in combinatie met één of meer onafhankelijke variabelen op basis van gemiddelden van meerdere afhankelijke variabelen. Op deze manier worden de hoofdeffecten voor elkaar en op de interactie-effecten gecontroleerd. De meerwaarde van de MANOVA is dat de scores van de afhankelijke variabelen worden gecombineerd, zodat er een beter beeld gevormd kan worden van wat de invloed van de onafhankelijke variabelen is.

Voorbeeld van een MANOVA.

Je wilt onderzoeken of mensen met een hoge intelligentie een hoger cijfer halen op het wiskundetentamen en het tentamen Nederlands (of het wiskundetentamen in periode 1 en in periode 2) dan mensen met een lage intelligentie. Net als bij de ANOVA vergelijk je verschillende groepen met elkaar. In dit geval: intelligentie hoog/laag (kunnen ook meerdere groepen zijn maar voor het voorbeeld gebruiken we er voor onafhankelijke variabele twee). De MANOVA stelt ons in staat om te onderzoeken of de groep “intelligentie hoog” een hoger gecombineerd cijfer heeft dan de groep “intelligentie laag”.

In dit voorbeeld is gebruik gemaakt van een “enkelvoudige” MANOVA om de meerwaarde van de toets duidelijk te maken.

Waar moet je mee oppassen bij de MANOVA?

De toets heeft een duidelijke meerwaarde boven meerdere ANOVA’s uitvoeren om een hypothese te toetsen. De MANOVA is daarom ook een statistisch sterke toets waar je zeker conclusies aan mag verbinden. Wat voor de two-way ANOVA geldt, geldt zeker voor de MANOVA: de interpretatie vergt meer dan de gemiddelde SPSS kennis. De toets heeft tevens meerdere voorwaarden, waaraan voldaan moet worden, dan de andere ANOVA varianten. Voor je de MANOVA uit wilt gaan voeren moet jij je daar in gaan verdiepen. Een scriptie op basis van MANOVA’s is daarom over het algemeen statistisch goed onderbouwd.

Kurt Kreulen

Geschreven door:

Kurt Kreulen
Meer weten over wat wij voor je kunnen betekenen? Klik hier
Waar loop jij vast met SPSS? Klik hier

Zet de volgende stap in jouw scriptie

Zet de volgende stap met SPSS!

Kom je er niet uit of zit je gewoon vast? Wij helpen je weer vooruit!
Stop met twijfelen, zet die volgende stap door het formulier in te vullen!

Hoe kan SPSSHandboek jou helpen?

Wij helpen je graag met de MANOVA uitvoeren en interpreteren! Wil je gewoon met iemand samen eraan zitten die uitlegt hoe het werkt?

Check onze SPSS begeleiding! Heb je een SPSS opdracht gemaakt of je data van je scriptie geanalyseerd maar ben je er niet zeker van en wil je graag feedback? Check dan onze feedback mogelijkheden! Je kan natuurlijk ook eerst kijken wat de ervaringen zijn van eerdere studenten die door ons zijn geholpen bij het afstuderen. Lees hier de reviews! Wil je weten hoe wij te werk gaan? Check dan onze werkwijze.WhatsApp met ons!

Heb jij een vraag over de begeleiding? Stuur ons nu een bericht!


Contact
Bobby Lee Houtkoop
Kurt Kreulen
Stijn Loeber
Maudy Verplancke
Sarah Vreijling
Martin van Leerdam
Caitlin Utama
Vera Oosterveen

Wij staan voor je klaar! Vul vrijblijvend ons contactformulier in!

Binnen 24 uur contact

  • Amsterdam
  • Maassluistraat 2
  • 1062 GD Amsterdam
  • Den Haag
  • Johanna Westerdijkplein 75
  • 2521 EN Den Haag
  • Utrecht
  • Arthur van Schendelstraat 650
  • 3511 MJ Utrecht