Voorbeeld One Sample T Test

Hoe interpreteer je de One Sample T-Test?

Hypothese one sample t-test

De one sample t-test kent de volgende hypothesen: ​

H0 (nul hypothese):
Het gemiddelde cijfer van deze klas is gelijk aan 6 (landelijk gemiddelde).

HA (alternatieve hypothese)
Het gemiddelde cijfer van deze klas is ONGELIJK 6 (landelijk gemiddelde).

We geven dus geen richting aan. Een voorbeeld van richting aangeven is: “het gemiddelde van de klas is hoger dan 6”. Als we geen richting aangeven zeggen we: “het gemiddelde in ongelijk aan 6”. Dan kan het gemiddelde dus hoger of lager zijn dan 6. Aangezien onze hypothese geen richting bevat (zie boven) toetsen we tweezijdig. We willen met 95% (standaard) zekerheid kunnen zeggen dat we de nul hypothese moeten verwerpen en de alternatieve hypothese aannemen.

Output tabellen van de one sample t-test

Output tabellen van de one sample t-test 1

Stap 1

In de eerste tabel in de output van de one sample t-test worden de statistieken van de klas (complete dataset) gegeven. Hier staat simpelweg dat de klas uit 115 personen bestond, een gemiddelde had van 6,84, een SD had van 1,75 en een SE van ,16. Deze kan je later rapporteren bij het beschrijven van je resultaten, maar hoef je voor de test verder niks mee te doen.

De volgende tabel gaat je vertellen of het gemiddelde cijfer van de klas verschilt van 6.

Interpreteren output one sample t-test

Output tabellen van de one sample t-test 2

Stap 2

Je hebt het gemiddelde van de klas (6,84) vergeleken met het gegeven gemiddelde 6 (staat in de tabel als test value). Het verschil tussen het gevonden gemiddelde en 6 vind je onder mean difference. Je wilt weten of dit verschil significant is. Dat wil zeggen dat we met 95% of meer zekerheid kunnen zeggen dat dit verschil bestaat. Dat is het geval als onder Sig. een waarde staat van ,05 (5% foutkans) of lager. In het voorbeeld staat onder Sig. een waarde van .000 (minder dan ,01% kans op een fout) dus kleiner dan ,05 (5% kans op een fout) dus mogen we zeggen dat er een (significant) verschil is tussen het gemiddelde van de klas en het gegeven gemiddelde.

Stap 3

In stap 2 hebben we bepaald dat er een verschil is tussen het gemiddelde de klas en het (gegeven) landelijk gemiddelde. We hadden 2 hypothesen namelijk de H0 en de HA. We moeten nu één van de twee verwerpen en de andere aannemen.

We waren voldoende overtuigd (met meer dan 95%) om de H0 te verwerpen en de HA aan te nemen omdat er verschil is tussen het gemiddelde van de klas en het (gegeven) landelijk gemiddelde.

Bobby Lee Houtkoop

Geschreven door:

Bobby Lee Houtkoop
Meer weten over wat wij voor je kunnen betekenen? Klik hier
Waar loop jij vast met SPSS? Klik hier

Zet de volgende stap in jouw scriptie

Zet de volgende stap met SPSS!

Kom je er niet uit of zit je gewoon vast? Wij helpen je weer vooruit!
Stop met twijfelen, zet die volgende stap door het formulier in te vullen!

Hoe kan SPSSHandboek jou helpen?

Wij helpen je graag met het interpreteren van de one sample t-test output! Wil je gewoon met iemand samen eraan zitten die uitlegt hoe het werkt?

Check onze SPSS begeleiding! Heb je een SPSS opdracht gemaakt of je data van je scriptie geanalyseerd maar ben je er niet zeker van en wil je graag feedback? Check dan onze feedback mogelijkheden! Je kan natuurlijk ook eerst kijken wat de ervaringen zijn van eerdere studenten die door ons zijn geholpen bij het afstuderen. Lees hier de reviews! Wil je weten hoe wij te werk gaan? Check dan onze werkwijze.WhatsApp met ons!

Heb jij een vraag over de begeleiding? Stuur ons nu een bericht!


Contact
Bobby Lee Houtkoop
Kurt Kreulen
Stijn Loeber
Maudy Verplancke
Sarah Vreijling
Martin van Leerdam
Caitlin Utama
Vera Oosterveen

Wij staan voor je klaar! Vul vrijblijvend ons contactformulier in!

Binnen 24 uur contact

  • Amsterdam
  • Maassluistraat 2
  • 1062 GD Amsterdam
  • Den Haag
  • Johanna Westerdijkplein 75
  • 2521 EN Den Haag
  • Utrecht
  • Arthur van Schendelstraat 650
  • 3511 MJ Utrecht