De SPSS begeleider waar je wél wat aan hebt

Wij staan voor je klaar staat zijn wanneer jij dat nodig hebt, luisteren naar je en nemen jouw vragen serieus (naast dat we die natuurlijk ook gaan beantwoorden)

Wat is de ANOVA (F-test)?

ANOVA staat voor analysis of variance (analyse van variantie). Deze analyse vergelijkt net als de t-test gemiddelden en wordt ook gebruikt om hypotheses te toetsen. Deze toets stelt je in staat om 2 of meer groepen met elkaar te vergelijken.

Anova One Way

Je gebruikt deze toets als je 2 of meer groepen met elkaar wilt vergelijken op basis van gemiddeldes. Je onafhankelijke variabele dient categorisch te zijn en je afhankelijke variabele op schaalniveau.

Je wilt onderzoeken of er verschil is in de intelligentie tussen mensen die uit Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Eindhoven komen, en wat de rangschikking is. Je toets dan de hypothese: Mensen uit Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Eindhoven verschillen in intelligentie.

De toets op zich vertelt je alleen of er verschil is tussen de groepen die je onderzoekt. Je kunt op basis van de uitkomsten van de ANOVA dus alleen zeggen of er wel of geen verschil is. Door een post hoc test (bijvoorbeeld tukey of scheffe) uit te voeren kom je erachter wat de rangschikking is van (in het voorbeeld) de steden op basis van de intelligentie en of de steden onderling significant van elkaar verschillen.

Ook voor de ANOVA geldt dat het een rechttoe rechtaan toets is. Dat er verschil is tussen de steden is wederom natuurlijk niet de hele waarheid. Misschien zijn de mensen, die in Eindhoven zijn onderzocht, allemaal laagopgeleid en die uit Amsterdam universitair. De toets houdt dus ook nergens rekening mee behalve met het onderscheid tussen de groepen. Daarom is het wederom héél belangrijk om de spreiding van de scores kritisch te analyseren. Pas dus ook op om op basis van enkel een ANOVA een conclusie te trekken. Dat de ene stad intelligenter is in jouw onderzoek wil niet zeggen dat het aan de stad ligt hoe intelligent de inwoners zijn. Een scriptie die enkel bestaat uit ANOVA’s is statistisch al wat zwaarder dan met alleen t-testen maar nog niet bijzonder sterk.

Kom je er niet uit met de ANOVA (F-test)? Check dan onze online spoedbegeleiding of wat we nog meer voor je kunnen betekenen!

Voor als je met je handen in het haar zit!

Toets keuze en berekening (statistiek en SPSS)

Is statistiek zowat Chinees voor je? Geen nood, wij helpen je om de juiste toetsen te kiezen en te te begrijpen zodat jij weer verder kan

Nodige bevestiging in je keuzes

Statistiek onder de knie krijgen betekent veel keuzes en fouten maken. Wij bespreken wat je hebt gedaan zodat jij je er weer zeker over voelt

Deadline toch halen (realistische planning)

Een statistiektentamen kan voor veel stress zorgen. We gaan samen aan de slag zodat jij klaar bent voor dat tentamen gaat!

Vertel ons wie je bent en we gaan samen met je aan de slag!

Nog één stap 🙂

Waarom Afstudeerbegeleider?

Wat kan je verwachten van de statistiekbegeleider

Onze methode in één minuut

0 studenten
(meer zelfs) zijn je voorgegaan
Wat zeggen andere studenten over onze begeleiding