De SPSS begeleider waar je wél wat aan hebt

Wij staan voor je klaar staat zijn wanneer jij dat nodig hebt, luisteren naar je en nemen jouw vragen serieus (naast dat we die natuurlijk ook gaan beantwoorden)

Wat houden de type 1 en type 2 fout in?

Bij het toetsen van hypotheses kunnen we of nulhypothese verwerpen en de alternatieve aan te nemen, of we vinden onvoldoende bewijs tegen de H0 en mogen deze niet verwerpen. Stel dat uit resultaten blijkt dat de H0 verworpen moet worden, dan gaan we er meestal van uit dat het verwerpen van de H0 ook inderdaad de juiste beslissing is. Echter kan er toch een fout worden gemaakt.

Er kunnen zelfs twee soorten fouten worden gemaakt bij het toetsen van hypotheses. Enerzijds is dit de type 1 fout. De type 1 fout houdt in dat we de H0 verwerpen, maar dat de H0 eigenlijk waar was. We hebben de Ho dus ten onrechte verworpen. Anderzijds kan uit de resultaten blijken dat de H0 niet verworpen mag worden. Het kan zijn dat dit een juiste beslissing is, maar er kan ook een fout zijn gemaakt omdat de H1 eigenlijk waar was. Deze fout heet de type 2 fout. Hierbij wordt vergeten de H0 te verwerpen en nemen we hem dus onterecht aan. In de onderstaande tabel staan de 4 mogelijke situaties weergegeven die we kunnen hebben bij het toetsen van hypotheses.

 

Tabel type 1 en type 2 fout

 

 H0 Niet VerwerpenH0 Verwerpen
H0 Waar= Juiste beslissingType 1 fout
H0 Niet WaarType 2 fout= Juiste beslissing= Power

 

Stel dat je in Nederland je rijbewijs wil gaan halen. We gaan er standaard van uit dat iemand niet goed genoeg kan rijden en geven alleen het rijbewijs als diegene bewijst goed genoeg te kunnen rijden. Je hebt hierover dus de volgende twee hypotheses:

H0 = Je kan niet goed genoeg rijden

H1 = Je kan wel goed genoeg rijden

 

In het eerste geval hebben we het idee dat iemand goed genoeg kan rijden. We verwerpen dan de H0 en nemen de H1 aan: iemand krijgt het rijbewijs. Nu blijkt echter dat deze persoon toch niet goed genoeg kan rijden en een gevaar op de weg is. We hebben een type 1 fout gemaakt. De H0 is ten onrechte verworpen, want deze persoon kan toch niet goed genoeg rijden en had niet het rijbewijs moeten krijgen.

In het tweede geval hebben we het idee dat iemand niet goed genoeg kan rijden. Op basis van het rijexamen zakt deze persoon en geven wij hem of haar geen rijbewijs. Nu blijkt dat deze persoon toch goed genoeg kan rijden om het rijbewijs te verdienen. We hebben ten onrechte de H0 niet verworpen en dus een type 2 fout gemaakt!

Vooral de berekening van de type 2 fout wordt als ingewikkeld beschouwd. Hiervoor moet je kennis hebben van de normale verdeling, kritieke waardes en Z-scores. Een handige tip is om het goed uit te teken!

Wij bieden ook persoonlijke begeleiding! Of check onze feedback mogelijkheden. Je kan natuurlijk ook eerst kijken wat de ervaringen zijn van eerdere studenten die door ons zijn geholpen bij het afstuderen. Lees hier de reviews! Of Lees hier over onze werkwijze.

Voor als je met je handen in het haar zit!

Toets keuze en berekening (statistiek en SPSS)

Is statistiek zowat Chinees voor je? Geen nood, wij helpen je om de juiste toetsen te kiezen en te te begrijpen zodat jij weer verder kan

Nodige bevestiging in je keuzes

Statistiek onder de knie krijgen betekent veel keuzes en fouten maken. Wij bespreken wat je hebt gedaan zodat jij je er weer zeker over voelt

Deadline toch halen (realistische planning)

Een statistiektentamen kan voor veel stress zorgen. We gaan samen aan de slag zodat jij klaar bent voor dat tentamen gaat!

Vertel ons wie je bent en we gaan samen met je aan de slag!

Nog één stap 🙂

Waarom Afstudeerbegeleider?

Wat kan je verwachten van de statistiekbegeleider

Onze methode in één minuut

(meer zelfs) zijn je voorgegaan
0 studenten
Wat zeggen andere studenten over onze begeleiding