De SPSS begeleider waar je wél wat aan hebt
Wij staan voor je klaar staat zijn wanneer jij dat nodig hebt, luisteren naar je en nemen jouw vragen serieus (naast dat we die natuurlijk ook gaan beantwoorden)
Wat is een Interactie-effect / Moderatie-effect?
In de statistiek zijn er onafhankelijke variabelen en afhankelijke variabelen, waarbij de onafhankelijke variabele de afhankelijke variabele kan beïnvloeden. Wanneer een onafhankelijke variabele inderdaad invloed blijkt te hebben op een afhankelijke variabele is er sprake van een hoofdeffect.
Er kan ook gekeken worden naar de effecten van meerdere onafhankelijke variabelen. Dan kan het voorkomen dat er een interactie-effect wordt gevonden. Interactie of wisselwerking is een wederkerige invloed tussen bijvoorbeeld personen of zaken. In de statistiek kan zo’n wisselwerking tussen verschillende variabelen bestaan. Er is sprake van interactie als het effect op de afhankelijke variabele van een onafhankelijke variabele afhangt van de waarde van een andere onafhankelijke variabele. Dit klinkt ingewikkeld, maar je kan het zien als een soort “turbo-effect”.
Interactie-effect, een voorbeeld
Stel dat we de effecten van motivatie en intelligentie op het tentamencijfer onderzoeken. We verzamelen hierover data en uit de resultaten blijken twee hoofdeffecten van motivatie en intelligentie apart:
- Wanneer iemand erg gemotiveerd is, is het waarschijnlijk dat dit ertoe zal leiden dat deze persoon een hoger tentamencijfer zal halen dan iemand die helemaal niet gemotiveerd is.
- Wanneer iemand erg intelligent is, is het waarschijnlijk dat dit ertoe zal leiden dat deze persoon een hoger tentamencijfer zal halen dan iemand die niet erg intelligent is.
- Naast twee hoofdeffecten wordt er ook een interactie-effect tussen motivatie en intelligentie op het tentamencijfer gevonden. Hierbij hangt het effect van intelligentie op het tentamencijfer af van de motivatie van de student:
- Wanneer iemand erg intelligent is, maar ook zeer gemotiveerd, dan ontstaat er een turbo-effect, waardoor deze persoon een zeer hoog tentamencijfer haalt.
- Anderzijds kan het ook zo zijn dat iemand een lage intelligentie heeft en ook nog eens totaal niet gemotiveerd is, waardoor deze persoon een zeer laag tentamencijfer haalt.
Oke… maar hoe pas ik het interactie-effect toe in mijn onderzoek?
Wil je meer weten over een interactie-effect of heb je hulp nodig bij het toepassen van het effect op je eigen onderzoek? Wij bieden naast persoonlijke statistiek begeleiding, ook feedback mogelijkheden! Je kan natuurlijk ook eerst kijken wat de ervaringen zijn van eerdere studenten die door ons zijn geholpen bij het afstuderen. Lees hier de reviews! Of Lees hier over onze werkwijze.
Meer weten? Check dan onze:
Toets keuze en berekening (statistiek en SPSS)
Is statistiek zowat Chinees voor je? Geen nood, wij helpen je om de juiste toetsen te kiezen en te te begrijpen zodat jij weer verder kan
Nodige bevestiging in je keuzes
Statistiek onder de knie krijgen betekent veel keuzes en fouten maken. Wij bespreken wat je hebt gedaan zodat jij je er weer zeker over voelt
Deadline toch halen (realistische planning)
Een statistiektentamen kan voor veel stress zorgen. We gaan samen aan de slag zodat jij klaar bent voor dat tentamen gaat!
Vertel ons wie je bent en we gaan samen met je aan de slag!
Nog één stap 🙂
Wat kan je verwachten van de statistiekbegeleider
- Denkt proactief met je mee
- Begrijpt waar jij op vastloopt
- Legt op jouw tempo uit
- Helpt je met vervolgstappen
- Jaren aan ervaring