Significantie

De term die aangeeft of een effect echt is of ontstaan door toeval

Significantie: Wat betekent het? Echt of toeval?

Significantie is een belangrijke term in de statistiek. De term geeft aan of een effect echt is of ontstaan door toeval. In je steekproef kun je een verschil zien tussen bijvoorbeeld twee gemiddelden: 50 mannen scoren gemiddeld een 7,2 op wiskundetoetsen en 50 vrouwen een 7,0. Is dit effect significant? Ofwel, is dit effect echt? Het gemiddelde voor alle mannen in de populatie zou bijvoorbeeld ook 7,0 kunnen zijn en dat van alle vrouwen in de populatie 7,3. Kortom, toeval speelt in een rol in je steekproef.

Significant = 95% zekerheid

De meest gehanteerde regel omtrent significantie is de 95% regel. Dit wil zeggen dat wanneer we 95% zeker zijn dat een effect niet op toeval bestaat, we het aannemen als ‘echt’, ofwel significant. We staan dus 5% kans op toeval toe (type 1 fout). Wanneer iets significant is hebben we 95% kans op dat bijvoorbeeld twee gemiddelden van elkaar verschillen en 5% kans dat ze gelijk zijn.

Significantie 1

Afwijkingen van de 95% regel

Af en toe wordt van deze 95% regel afgeweken. Om het idee hiervan uit te leggen een overdreven voorbeeld: bij het testen van vliegtuigen op veiligheid. Als we deze vliegtuigen laten opstijgen met 95% zekerheid dat ze niet zullen crashen, dan is er dus nog steeds 5% kans dat ze wel verongelukken. Dit is natuurlijk veel te veel. In dergelijke gevallen wordt dan bijvoorbeeld de regel gehanteerd dat met een zekerheid van 99,9999999% gezegd moet kunnen worden dat het effect waar is, of in dit geval; dat de vliegtuigen veilig zijn.

Normaal gesproken wordt een hoger niveau van significantie wanneer nóg zekerder dan 95% willen zijn dat onze bevindingen niet op toeval zijn gebaseerd, dus dat we ‘echt’ effect aantonen. Veelgebruikt is 99% of 99,9%.

Significantie 2

Significantie in SPSS

Door middel van SPSS is het mogelijk om snel te kunnen zien of een effect significant is of niet. We kijken hierbij naar de significantie onder het kopje ‘Sig.’ Sig betekent ‘de kans dat de 0-hypothese waar is, ofwel de kans dat er géén effect / verschil is. Een sig van .80 houdt in dat er 80% kans is dat de nulhypothese waar is. Er is dus 20% kans dat de alternatieve hypothese waar is. Er is geen sprake van een significant effect, de nulhypothese mag dus niet verworpen worden. Een sig van bijvoorbeeld .03 houdt in dat er 3% kans is dat de nulhypothese waar is en 97% dat de alternatieve hypothese waar is. We kunnen dan dus met meer dan 95% zekerheid (namelijk 97%) zeggen dat de alternatieve hypothese waar is. Er is sprake van een significant effect!

Sig >.05 = Het effect is niet significant.

Sig ≤..05 = Het effect is wel significant!

Significantie 3

Caitlin Utama

Geschreven door:

Caitlin Utama
Meer weten over wat wij voor je kunnen betekenen? Klik hier
Waar loop jij vast met SPSS? Klik hier

Zet de volgende stap in jouw scriptie

Zet de volgende stap met SPSS!

Kom je er niet uit of zit je gewoon vast? Wij helpen je weer vooruit!
Stop met twijfelen, zet die volgende stap door het formulier in te vullen!

Hoe kan SPSSHandboek jou helpen?

Wij helpen je waar je ook tegenaan loopt met SPSS! Wil je gewoon met iemand samen eraan zitten die uitlegt hoe het werkt?

Check onze SPSS begeleiding! Heb je een SPSS opdracht gemaakt of je data van je scriptie geanalyseerd maar ben je er niet zeker van en wil je graag feedback? Check dan onze feedback mogelijkheden! Je kan natuurlijk ook eerst kijken wat de ervaringen zijn van eerdere studenten die door ons zijn geholpen bij het afstuderen. Lees hier de reviews! Wil je weten hoe wij te werk gaan? Check dan onze werkwijze.WhatsApp met ons!

Heb jij een vraag over de begeleiding? Stuur ons nu een bericht!


Contact
Bobby Lee Houtkoop
Kurt Kreulen
Stijn Loeber
Maudy Verplancke
Sarah Vreijling
Martin van Leerdam
Caitlin Utama
Vera Oosterveen

Wij staan voor je klaar! Vul vrijblijvend ons contactformulier in!

Binnen 24 uur contact

  • Amsterdam
  • Maassluistraat 2
  • 1062 GD Amsterdam
  • Den Haag
  • Johanna Westerdijkplein 75
  • 2521 EN Den Haag
  • Utrecht
  • Arthur van Schendelstraat 650
  • 3511 MJ Utrecht