Rapportage Pearson Correlatie Apa

Hoe rapporteer je Pearson Correlatie?

Hoe Rapporteer je Pearson Correlatie in SPSS?

Wanneer je een correlatie hebt uitgevoerd met SPSS noteer je allereerst de resultaten. Deze notatie doe je volgens de APA-richtlijnen. Deze richtlijnen kun je zien als een profiel voor de opmaak van je resultaten. De richtlijnen worden heel streng nageleefd, dus het is essentieel dit goed uit te voeren.

Voorbeeld​

In ons voorbeeld ziet dit er bijvoorbeeld zo uit:

“De resultaten laten een significant gemiddeld negatief verband zien tussen het aantal gereden kilometers en het aantal ongelukken, r (40) = -0,401, p = 0,008.”

Tussen de haakjes plaats je de df. Df staat voor degrees of freedom, oftewel je vrijheidsgraden. Deze kun je vinden door het aantal steekproeven af te trekken van je steekproefgrootte (N). In dit geval is dat N-1 = 41-1 = 40, want we hebben 41 waarnemingen of aantal mensen in de steekproef (steekproefgrootte) en we toetsen hier 1 verband (1 steekproef). Achter ‘p’ zet je de p-waarde. Deze kon je in onze output vinden bij ‘Sig.’ En is aangegeven met de rode cirkel.

Wees precies!​

Bij het hanteren van de APA regels moet ook rekening gehouden worden met spaties, schuingedruktheid, komma’s en punten. De letters zijn in dit geval schuingedrukt en de cijfers gewoon recht. Zoals je ziet is de ‘r‘ scheef en de ‘p’ ook. Dit geldt ook voor andere letters bij de rapportage van andere analyses, zoals de ‘t‘ bij de t-test, de ‘F‘ bij de ANOVA (of F-test), de ‘‘ bij regressie en de ‘‘ bij Chi-kwadraat analyse.

Het is een precies en tijdrovend werk om dit correct te doen, maar het is wel belangrijk. Het signaleert naar je begeleider/beoordelaar hoe goed je bent in statistiek SPSS. Dit kan je cijfer dus positief beïnvloeden. Recruiters die sollicitatiebrieven ontvangen filteren sollicitanten met teveel spellingsfouten ook meteen uit hun bestand.

Sarah Vreijling

Geschreven door:

Sarah Vreijling
Meer weten over wat wij voor je kunnen betekenen? Klik hier
Waar loop jij vast met SPSS? Klik hier

Zet de volgende stap in jouw scriptie

Zet de volgende stap met SPSS!

Kom je er niet uit of zit je gewoon vast? Wij helpen je weer vooruit!
Stop met twijfelen, zet die volgende stap door het formulier in te vullen!

Hoe kan SPSSHandboek jou helpen?

Wij helpen je graag met het rapporteren van je output! Wil je gewoon met iemand samen eraan zitten die uitlegt hoe het werkt?

Check onze SPSS begeleiding! Heb je een SPSS opdracht gemaakt of je data van je scriptie geanalyseerd maar ben je er niet zeker van en wil je graag feedback? Check dan onze feedback mogelijkheden! Je kan natuurlijk ook eerst kijken wat de ervaringen zijn van eerdere studenten die door ons zijn geholpen bij het afstuderen. Lees hier de reviews! Wil je weten hoe wij te werk gaan? Check dan onze werkwijze.WhatsApp met ons!

Heb jij een vraag over de begeleiding? Stuur ons nu een bericht!


Contact
Bobby Lee Houtkoop
Kurt Kreulen
Stijn Loeber
Maudy Verplancke
Sarah Vreijling
Martin van Leerdam
Caitlin Utama
Vera Oosterveen

Wij staan voor je klaar! Vul vrijblijvend ons contactformulier in!

Binnen 24 uur contact

  • Amsterdam
  • Maassluistraat 2
  • 1062 GD Amsterdam
  • Den Haag
  • Johanna Westerdijkplein 75
  • 2521 EN Den Haag
  • Utrecht
  • Arthur van Schendelstraat 650
  • 3511 MJ Utrecht