SPSS Basics

Wat is SPSS en hoe werkt het?

Wat is SPSS?

SPSS is een statistiekprogramma bedoelt om data inzichtelijk te maken en om statistische analyses te draaien. Het is in die zin niets meer dan een tool die wij gebruiken om beschrijvende statistieken inzichtelijk te maken en om verbanden en verschillen tussen variabelen aan te tonen.

Hoe werkt SPSS?

SPSS bestaat uit drie schermen, de Dataset, de Syntax en de Output. De dataset bestaat uit alle data waar je je analyses op wil draaien. De Syntax is het het logboek waarin alle commando’s die jij aan SPSS geeft in worden bijgehouden. De output laat alle tabellen, grafieken en de resultaten van de analyses zien die jij in SPSS opvraagt. Je kan op twee manieren SPSS opdrachten geven. Dit kan doormiddel van de door klik menuutjes die in de werkbalk staan boven de dataset of door direct comandos in te typen in de Syntax. Als je dit laatste doet dien je wel de door SPSS gebruikte code taal te gebruiken en is alleen aan te raden voor ervaren gebruikers. Het bijhouden van de syntax als logboek en back up is daarintegen zeer aan te raden voor elke gebruiker.wil je meer leren over het gebruik van SPSS of hoe je verschillende analyses uitvoert kijk dan rustig verder op onze site of vul het onderstaande contactformulier in voor vragen en persoonlijke begeleiding.

SPSS aanschaffen?

Je kan SPSS aanschaffen via je bedrijf of als student. Voor studenten is het goedkoopste via surfspot, klik deze link. Als je universiteit niet aangesloten is bij surfspot of je bent geen student, dan zal je bij IBM (de maker van SPSS) terecht moeten. Dit is een stuk duurder, maar daar ontkom je helaas niet aan.Klik hier voor de link naar IBM.

Welke versie moet ik gebruiken?

Het maakt niet veel uit welke versie van SPSS je gebruikt. Vanaf versie 19 is weinig veranderd aan de functies die jij zal moeten gebruiken als student. Echter, als je zware analyses met de AMOS add-on gaat uitvoeren of een professioneel onderzoeksbureau bent, dan is het wijselijk om de meest recente versie te downloaden.

Het programma SPSS heeft ook een trial versie, echter kan deze alleen descriptieve statistieken (gemiddelden/percentages). Als je hypothesen moet toetsen dan heb je daar niet genoeg aan en zal je een betaalde versie moeten aanschaffen.

Kurt Kreulen

Geschreven door:

Kurt Kreulen
Meer weten over wat wij voor je kunnen betekenen? Klik hier
Waar loop jij vast met SPSS? Klik hier

Zet de volgende stap in jouw scriptie

Zet de volgende stap met SPSS!

Kom je er niet uit of zit je gewoon vast? Wij helpen je weer vooruit!
Stop met twijfelen, zet die volgende stap door het formulier in te vullen!

Hoe kan SPSSHandboek jou helpen?

Wij helpen je waar je ook tegenaan loopt met SPSS! Wil je gewoon met iemand samen eraan zitten die uitlegt hoe het werkt?

Check onze SPSS begeleiding! Heb je een SPSS opdracht gemaakt of je data van je scriptie geanalyseerd maar ben je er niet zeker van en wil je graag feedback? Check dan onze feedback mogelijkheden! Je kan natuurlijk ook eerst kijken wat de ervaringen zijn van eerdere studenten die door ons zijn geholpen bij het afstuderen. Lees hier de reviews! Wil je weten hoe wij te werk gaan? Check dan onze werkwijze.WhatsApp met ons!

Heb jij een vraag over de begeleiding? Stuur ons nu een bericht!


Contact
Bobby Lee Houtkoop
Kurt Kreulen
Stijn Loeber
Maudy Verplancke
Sarah Vreijling
Martin van Leerdam
Caitlin Utama
Vera Oosterveen

Wij staan voor je klaar! Vul vrijblijvend ons contactformulier in!

Binnen 24 uur contact

  • Amsterdam
  • Maassluistraat 2
  • 1062 GD Amsterdam
  • Den Haag
  • Johanna Westerdijkplein 75
  • 2521 EN Den Haag
  • Utrecht
  • Arthur van Schendelstraat 650
  • 3511 MJ Utrecht