Regressie analyse

De regressie analyse uitgelegd

Wat is de regressie analyse?

De regressie analyse kijkt of er een (voorspellend) verband is. Dit wordt gedaan op basis van de correlatie van de onafhankelijke variabele en de afhankelijke variabele. De regressie wordt gebruikt om hypotheses te toetsen. De enkelvoudige regressie analyse maakt gebruik van continue data (schaalvariabelen).

Wanneer gebruik je een regressie?

Je gebruikt de regressie analyse om te toetsen of een onafhankelijke variabele invloed heeft op een afhankelijke variabele. Tevens wordt getest of dit een positief of een negatief effect is.

Voorbeeld van een regressie

Je wilt onderzoeken of intelligentie (onafhankelijk) invloed heeft op het tentamencijfer (afhankelijk). Je toetst dan de hypothese: Hoe hoger de intelligentie hoe hoger het tentamencijfer (of intelligentie heeft een positieve invloed op het tentamencijfer).

Waar moet je mee oppassen bij de regressie analyse?

Net als de t-test en de ANOVA is de enkelvoudige regressie analyse een veel gebruikte en nuttige test maar met de beperking dat deze vrij simpel is. Er zijn, zoals in het voorbeeld, veel meer factoren die meespelen met de hoogte van het tentamencijfer dan de intelligentie. De enkelvoudige regressie analyse zegt dus iets maar zeker niet alles over het verband tussen de onafhankelijke en afhankelijke variabelen. De kans is dus zeker aanwezig dat het verband verkeerd geïnterpreteerd kan worden.

Let op! Zorg dat de data die je gaat gebruiken, continue of ordinaal zijn. Dus bijvoorbeeld leeftijd, IQ-score, mening (gemeten met minimaal een 5-punt likertschaal), tentamencijfer of lengte in cm. Dit is vooral belangrijk voor je afhankelijke variabele. Heb je namelijk (per ongeluk) een categorische variabele, bijvoorbeeld wel of niet slagen voor een tentamen, als afhankelijke variabele krijg je dan te maken met een logistische regressie. Dit is natuurlijk geen ramp. De logistische variant werkt op een andere manier en is veel lastiger interpreteerbaar. Deze zit niet in het “basispakket” van de meeste SPSS cursussen op universiteiten en HBO’s of de standaard SPSS-boeken.

Kurt Kreulen

Geschreven door:

Kurt Kreulen
Meer weten over wat wij voor je kunnen betekenen? Klik hier
Waar loop jij vast met SPSS? Klik hier

Zet de volgende stap in jouw scriptie

Zet de volgende stap met SPSS!

Kom je er niet uit of zit je gewoon vast? Wij helpen je weer vooruit!
Stop met twijfelen, zet die volgende stap door het formulier in te vullen!

Hoe kan SPSSHandboek jou helpen?

Wij helpen je graag met de t-test uitvoeren en interpreteren! Wil je gewoon met iemand samen eraan zitten die uitlegt hoe het werkt?

Check onze SPSS begeleiding! Heb je een SPSS opdracht gemaakt of je data van je scriptie geanalyseerd maar ben je er niet zeker van en wil je graag feedback? Check dan onze feedback mogelijkheden! Je kan natuurlijk ook eerst kijken wat de ervaringen zijn van eerdere studenten die door ons zijn geholpen bij het afstuderen. Lees hier de reviews! Wil je weten hoe wij te werk gaan? Check dan onze werkwijze.WhatsApp met ons!

Heb jij een vraag over de begeleiding? Stuur ons nu een bericht!


Contact
Bobby Lee Houtkoop
Kurt Kreulen
Stijn Loeber
Maudy Verplancke
Sarah Vreijling
Martin van Leerdam
Caitlin Utama
Vera Oosterveen

Wij staan voor je klaar! Vul vrijblijvend ons contactformulier in!

Binnen 24 uur contact

  • Amsterdam
  • Maassluistraat 2
  • 1062 GD Amsterdam
  • Den Haag
  • Johanna Westerdijkplein 75
  • 2521 EN Den Haag
  • Utrecht
  • Arthur van Schendelstraat 650
  • 3511 MJ Utrecht