Paired Samples T Test

Hoe interpreteer je de Paired Sample T-Test?

Wanneer doe je een paired samples t-test?

Je doet een paired samples t-test als ​je twee metingen hebt van één steekproef. Bijvoorbeeld: als je wilt weten of een interventie effect heeft. Je meet eerst de groep mensen voordat ze het nieuwe medicijn nemen, en vervolgens nadat ze hem hebben genomen.

Hypothese paired samples t-test​

Voordat je gaat interpreteren moet je eerst weten welke hypothesen je hebt opgesteld.

H0 (nul hypothese):
Er is geen verschil tussen het gemiddelde cijfer voor wiskunde en het gemiddelde cijfer voor natuurkunde (van dezelfde klas/groep.

HA (alternatieve hypothese):
Er is een verschil tussen het gemiddelde cijfer voor wiskunde en het gemiddelde cijfer voor natuurkunde (van dezelfde klas/groep.

We geven dus geen richting (bijvoorbeeld: het gemiddelde van wiskunde is hoger dan voor natuurkunde) aan de hypothese dus we toetsen tweezijdig. We kunnen met 95% (standaard) zekerheid zeggen dat we de nul hypothese moeten verwerpen, willen we de alternatieve hypothese aannemen.

Output tabellen van de paired samples t-test

Output tabellen van de paired sample t-test 1

In de eerste tabel in de output van de paired samples t-test worden de statistieken van de gemiddeldes van twee verschillende vakken gegeven. Hier staat simpelweg (in de bovenste rij) dat het gemiddelde cijfer voor natuurkunde een 6,6 is (met een SD van 1,69), dat de groep bestaat uit 115 personen en er sprake is van een standaard error van ,16. Deze informatie kan je later rapporteren bij het beschrijven van je resultaten en hoef je voor de test verder niks mee te doen.

Output tabellen van de paired sample t-test 2

Met deze tabel hoef je eigenlijk niks te doen. Gegeven wordt in hoeverre de 2 variabelen (gemiddeldes van natuurkunde en wiskunde in dit geval) met elkaar correleren. In dit geval met .505, wat ook wel logisch is aangezien iemand die hoger scoort op wiskunde waarschijnlijk ook hoger zal scoren op natuurkunde (beide beta-vakken).​

De volgende tabel gaat je vertellen of het gemiddelde cijfer van wiskunde verschilt van het gemiddelde cijfer van natuurkunde.

Output tabellen van de paired sample t-test 3

Interpreteren output paired samples t-test

Stap 1

Je hebt het gemiddelde van wiskunde (7,2) vergeleken met het gemiddelde van natuurkunde (6,6), het verschil tussen deze twee gemiddeldes vind je onder mean difference. Je wilt weten of dit verschil significant is en dat is als we met 95% of meer zekerheid kunnen zeggen dat dit verschil bestaat. Dat is het geval als onder Sig. een waarde staat van .05 (5% foutkans) of lager. In het voorbeeld staat onder Sig. een waarde van .001 (0,01% kans op een fout) dus kleiner dan .05 (5% kans op een fout) dus mogen we zeggen dat er een (significant) verschil is tussen het gemiddelde wiskunde en het gemiddelde natuurkunde cijfer, waarbij op wiskunde significant beter wordt gescoord dan op natuurkunde.

Stap 2

In stap 1 hebben we bepaald dat er een verschil is tussen het gemiddelde wiskunde en het gemiddelde natuurkunde cijfer. We hadden twee hypothesen namelijk de H0 en de HA. We moeten nu één van de twee verwerpen en de andere aannemen.

We waren voldoende overtuigd (met 95% of meer) om de H0 te verwerpen en de HA aan te nemen. Dus we nemen de HA aan en verwerpen de H0 omdat er een verschil is tussen het gemiddelde wiskunde en het gemiddelde natuurkunde cijfer.

Caitlin Utama

Geschreven door:

Caitlin Utama
Meer weten over wat wij voor je kunnen betekenen? Klik hier
Waar loop jij vast met SPSS? Klik hier

Zet de volgende stap in jouw scriptie

Zet de volgende stap met SPSS!

Kom je er niet uit of zit je gewoon vast? Wij helpen je weer vooruit!
Stop met twijfelen, zet die volgende stap door het formulier in te vullen!

Hoe kan SPSSHandboek jou helpen?

Wij helpen je graag met het interpreteren van je output! Wil je gewoon met iemand samen eraan zitten die uitlegt hoe het werkt?

Check onze SPSS begeleiding! Heb je een SPSS opdracht gemaakt of je data van je scriptie geanalyseerd maar ben je er niet zeker van en wil je graag feedback? Check dan onze feedback mogelijkheden! Je kan natuurlijk ook eerst kijken wat de ervaringen zijn van eerdere studenten die door ons zijn geholpen bij het afstuderen. Lees hier de reviews! Wil je weten hoe wij te werk gaan? Check dan onze werkwijze.WhatsApp met ons!

Heb jij een vraag over de begeleiding? Stuur ons nu een bericht!


Contact
Bobby Lee Houtkoop
Kurt Kreulen
Stijn Loeber
Maudy Verplancke
Sarah Vreijling
Martin van Leerdam
Caitlin Utama
Vera Oosterveen

Wij staan voor je klaar! Vul vrijblijvend ons contactformulier in!

Binnen 24 uur contact

  • Amsterdam
  • Maassluistraat 2
  • 1062 GD Amsterdam
  • Den Haag
  • Johanna Westerdijkplein 75
  • 2521 EN Den Haag
  • Utrecht
  • Arthur van Schendelstraat 650
  • 3511 MJ Utrecht