Output Cronbach's Alpha

Hoe interpreteer je de output van Cronbach's alpha?

Doel Cronbach’s alpha

Het doel van de Cronbach’s alpha is om te kijken of een aantal items samen 1 schaal mogen vormen. De cronbach’s alpha test dus niet direct een hypothese. Uit de Cronbach’s alpha komt een waarde, van 0 tot 1. De standaard norm is dat de waarde hoger moet zijn dan .7 om de verschillende items samen te nemen en er een schaal van te maken. Daarnaast is het belangrijk om onder statistics de optie scale if item deleted aan te vinken (wordt hieronder besproken).

Voorbeeld Cronbach’s alpha

In dit voorbeeld willen wij weten of vier items die betrekking hebben op geluk samengenomen mogen worden tot de (één) variabele geluk.

Output Cronbach’s alpha

De eerste tabel die wordt gegeven is niet relevant.

Output cronbash's alpha 1

De tweede tabel geeft de waarde van Cronbach’s alpha weer. In dit geval .659 wat dus net geen .7 is. Als je de regels strikt na zou leven zou je dus moeten stellen dat de onderzochte items samen geen schaal mogen vormen. De zeikerds onder de begeleiders (en helaas zijn dat er veel te veel) zouden hier een probleem van maken. Wat je doet (ook als cronbach’s alpha boven de .7 was geweest) is kijken in de volgende tabel. Hier zie je wat er met je cronbach’s alpha gebeurd als je een item zou verwijderen.

Output cronbash's alpha 2

In deze tabel zien we onder “Cronbach’s Alpha if item deleted” wat er met de cronbach’s alpha gebeurt als het betreffende item verwijdert. Indien we Geluk2, Geluk3 of Geluk4 zouden verwijderen wordt de cronbach’s alpha lager en dat zouden we juist niet willen. Indien we item Geluk1 zouden verwijderen neemt de Cronbach’s alpha juist toe, zelfs dusdanig dat het boven de ,7 zou komen namelijk ,715.

Dit insinueert dat Geluk1 niet goed bij de uiteindelijk schaal past (dus bij Geluk2, Geluk3, Geluk4) en dus beter niet in deze schaal kan worden opgenomen. Hier gaat het om een relatief klein verschil maar je zou dus kunnen zeggen dat het item Geluk 1 iets anders met dan de items Geluk2, Geluk3 en Geluk4.

Je verwijdert dus Geluk1 uit de schaal en eventueel voer je de Cronbach’s alpha opnieuw uit.

Output cronbash's alpha 3

Conclusie output Cronbach’s alpha

Je ziet nu dat de Cronbach’s alpha wel boven de .7 is, namelijk .708, en dus zou je er een schaal van mogen maken door de items Geluk2, Geluk3 en Geluk4 samen te nemen.

Caitlin Utama

Geschreven door:

Caitlin Utama
Meer weten over wat wij voor je kunnen betekenen? Klik hier
Waar loop jij vast met SPSS? Klik hier

Zet de volgende stap in jouw scriptie

Zet de volgende stap met SPSS!

Kom je er niet uit of zit je gewoon vast? Wij helpen je weer vooruit!
Stop met twijfelen, zet die volgende stap door het formulier in te vullen!

Hoe kan SPSSHandboek jou helpen?

Wij helpen je graag met de Cronbach’s alpha! Wil je gewoon met iemand samen eraan zitten die uitlegt hoe het werkt?

Check onze SPSS begeleiding! Heb je een SPSS opdracht gemaakt of je data van je scriptie geanalyseerd maar ben je er niet zeker van en wil je graag feedback? Check dan onze feedback mogelijkheden! Je kan natuurlijk ook eerst kijken wat de ervaringen zijn van eerdere studenten die door ons zijn geholpen bij het afstuderen. Lees hier de reviews! Wil je weten hoe wij te werk gaan? Check dan onze werkwijze.WhatsApp met ons!

Heb jij een vraag over de begeleiding? Stuur ons nu een bericht!


Contact
Bobby Lee Houtkoop
Kurt Kreulen
Stijn Loeber
Maudy Verplancke
Sarah Vreijling
Martin van Leerdam
Caitlin Utama
Vera Oosterveen

Wij staan voor je klaar! Vul vrijblijvend ons contactformulier in!

Binnen 24 uur contact

  • Amsterdam
  • Maassluistraat 2
  • 1062 GD Amsterdam
  • Den Haag
  • Johanna Westerdijkplein 75
  • 2521 EN Den Haag
  • Utrecht
  • Arthur van Schendelstraat 650
  • 3511 MJ Utrecht