De SPSS begeleider waar je wél wat aan hebt

Wij staan voor je klaar staat zijn wanneer jij dat nodig hebt, luisteren naar je en nemen jouw vragen serieus (naast dat we die natuurlijk ook gaan beantwoorden)

Wat is een multiple regressie analyse?

De multiple regressie analyse kijkt of er, op basis van de correlatie van meerdere onafhankelijke variabelen met de afhankelijke variabelen , een (voorspellend) verband is en kan worden gebruikt om een hypothese te toetsen. De multiple regressie analyse maakt gebruik van continue data maar kan daarnaast ook één of meerdere categorische variabelen (dummy variabelen) meenemen als onafhankelijke variabele.

Je gebruikt de multiple regressie om te toetsen of meerdere onafhankelijke variabelen invloed hebben op een afhankelijke variabele en of dit een positief of een negatief effect is. Ook is het mogelijk om interactie-effecten te toetsen.

Bekijk hier een output interpretatie voorbeeld van een enkelvoudige regressie. De interpretatie is grofweg hetzelfde. We zullen binnenkort een artikel schrijven met ook output voorbeelden van de multiple regressie.

Je wilt onderzoeken of intelligentie (onafhankelijk) en het aantal studie-uren (onafhankelijk) invloed hebben op het tentamencijfer (afhankelijk). Je toetst dan bijvoorbeeld de hypothese: Hoe hoger de intelligentie en hoe meer studie-uren hoe hoger het tentamencijfer (of intelligentie en studie-uren hebben een positieve invloed op het tentamencijfer). Daarnaast kun je nog het interactie-effect tussen intelligentie en studie-uren toetsen door beiden te standaardiseren (!) en met elkaar te vermenigvuldigen en gebruiken als nieuwe variabele.

De multiple regressie analyse is een statistisch sterke toets waaruit je conclusies mag trekken. Hoe meer onafhankelijke variabelen je gebruikt des te meer respondenten je nodig hebt. De norm is N = 50 + 8m waarin m het aantal onafhankelijke variabelen is. Zelf vind ik dat nog redelijk mager maar het geeft je wel een idee. Ook moet je checken of er geen Multicorrelariteit is tussen de (onafhankelijke) variabelen. Mochten de onafhankelijke meer dan .8 met elkaar correleren dan is het lastig voor SPSS om te onderscheiden welke van de onafhankelijke variabelen precies de invloed uitoefent op de afhankelijke variabele. Het opnemen van categorische data kan door gebruik te maken van dummy variabelen. Houdt er rekening mee dat je dan gebruik maakt van een referentiegroep. Let er wederom op dat de afhankelijke variabele continue of ordinaal is.

Kom je er niet uit met de multiple regressie? Check dan onze online spoedbegeleiding of wat we nog meer voor je kunnen betekenen!

Voor als je met je handen in het haar zit!

Toets keuze en berekening (statistiek en SPSS)

Is statistiek zowat Chinees voor je? Geen nood, wij helpen je om de juiste toetsen te kiezen en te te begrijpen zodat jij weer verder kan

Nodige bevestiging in je keuzes

Statistiek onder de knie krijgen betekent veel keuzes en fouten maken. Wij bespreken wat je hebt gedaan zodat jij je er weer zeker over voelt

Deadline toch halen (realistische planning)

Een statistiektentamen kan voor veel stress zorgen. We gaan samen aan de slag zodat jij klaar bent voor dat tentamen gaat!

Vertel ons wie je bent en we gaan samen met je aan de slag!

Nog één stap 🙂

Waarom Afstudeerbegeleider?

Wat kan je verwachten van de statistiekbegeleider

Onze methode in één minuut

0 studenten
(meer zelfs) zijn je voorgegaan
Wat zeggen andere studenten over onze begeleiding