De SPSS begeleider waar je wél wat aan hebt

Wij staan voor je klaar staat zijn wanneer jij dat nodig hebt, luisteren naar je en nemen jouw vragen serieus (naast dat we die natuurlijk ook gaan beantwoorden)

Voordat je je enquête opstuurt…

Als je op het punt bent een enquête te versturen is nu het moment om een van de grootste fouten die meeste studenten maken te voorkomen. Fouten in je vragenlijst kunnen je maanden studievertraging doen oplopen. Een aantal belangrijke overwegingen én handige tools zorgen ervoor dat je zo kort mogelijk bezig bent en geen fouten maakt.

Voor verschillende type onderzoek zijn verschillende type vragenlijsten. Grofweg kan je deze soorten onderzoek indelen op:

(1) Toetsend: Het analyseren van effecten, verbanden of verschillen tussen groepen.

(2) Beschrijvend (descriptief) onderzoek waarbij je gemiddelden, percentages en/of frequenties beschrijft. Lees hier meer over descriptieve statistiek.

Toetsend onderzoek is vrijwel altijd verplicht op wetenschappelijke opleidingen en vaak ook op HBO. Als je bijvoorbeeld van twee groepen wilt vergelijken welke het beste is dan heb je toetsend onderzoek. Dan dien je daar rekening mee te houden in het opzetten van je vragenlijst.

Beschrijvend onderzoek is voor laagdrempelige onderzoeken. Wanneer je bijvoorbeeld wilt weten hoeveel mensen er in een bepaalde leeftijdsgroep roken en welke percentage dat is. Je kan hier dus echter geen hypothesen mee testen, maar alleen beschrijven. Dit is voor huis-tuin-en-keuken onderzoekjes of voor beeldvorming in het beginstadium van een doorlopend onderzoek. Op MBO en soms met HBO kom je hiermee weg.

Als je dit leest is de kans groot dat je een toetsend onderzoek moet doen, waarbij je hypotheses moet beantwoorden. Hoe gaan we nu verder? Het is vaak van groot belang dat je weet wat de meetniveaus zijn. Mocht je dat niet weten, sla dan het eerste hoofdstuk open van je statistiekboek.

Tip van de dag:
Probeer na te gaan of in ieder geval je afhankelijke variabele op schaalniveau (interval/ratio) is. Deze tip alleen kan je al dagen aan tijd besparen. Je zou dan namelijk mogelijke een binaire (of multipele) logistische regressie moeten uitvoeren. Dit is geen regressie zoals je hem kent en wordt op meeste universiteiten niet eens uitgelegd in de les. Niet doen dus!

Optie A: Maak je zelf een enquête?
Het is belangrijk dat je correct gebruik maakt van likertschalen voor je afhankelijke variabelen. Bijvoorbeeld als je wilt uitzoeken wat het verschil is in gebruiksvriendelijkheid van een nieuwe ten opzichte van een oude website (A/B testen). Je onafhankelijke variabele is dan siteversie: de nieuwe site vs. de oude site. Je vergelijkt ze dan op de afhankelijke variabele gebruiksvriendelijkheid. Je zou het liefst een t-test uitvoeren hier, maar dat kan alleen als je afhankelijke variabele op schaalniveau is. Een likertschaal wordt meegenomen als interval, dus schaal niveau.

Zie voorbeeld:

Het belangrijkste aan deze schaal is dat de woorden ‘agree’, ‘neutral’, ‘disagree’, etc, ongeveer even ver van elkaar afzitten in betekenis. Hiervoor bestaat in wetenschappelijk onderzoek een enorme discussie, maar we doen het toch. Bijna 90% van alle sociale wetenschappen maken gebruik van likert schalen als schaalvariabelen, jij mag dit ook.

De polen in dit voorbeeld lopen van strongly agree (helemaal mee eens) naar strongly disagree (helemaal mee oneens). Meestal is het wijselijk om dit omgekeerd te doen, maar is geen ramp. Je kan het later in SPSS nog opdraaien.

Ook belangrijk is dat de polen symmetrisch zijn. Strongly agree vs Strongly disagree, dit is een vereiste!

Let op!

De afbeelding hierboven is een veelgemaakte fout. Inkomen zou een schaalvariabelen kunnen zijn als je simpelweg het inkomen zou vragen. Ja, het is lastig inschatten voor mensen, maar altijd beter dan geen toetsen kunnen doen achteraf. Hetzelfde geldt voor leeftijd. Vraag de leeftijd of geboortedatum, niet een leeftijdscategorie. Je kan namelijk altijd naar een lager schaalniveau, maar niet omgekeerd.

Optie B: Je hebt een gevalideerde vragenlijst

Top! Dit is altijd een goed beginpunt. Je sluit hierdoor beter aan bij bestaande wetenschappelijke literatuur, wat je thesis een stuk sterker maakt. Idealiter vergelijk je dit met iets ‘nieuws’ wat mogelijk interessant is. Gebruik voor dit nieuws de tips van het ‘zelf enquête maken’.

Geef de vragen van de gevalideerde vragenlijst een duidelijke naam, zodat je later makkelijk terug kan vinden welke vraag van jouw vragenlijst bij welke oorspronkelijke vraag van de vragenlijst hoort. Bijvoorbeeld: SiteGebruikVriend1 (beetje ingekort) SiteGebruikVriend2 voor de afhankelijke variabele en Siteversie als onafhankelijke variabele. Je gebruikt het ‘label’ in SPSS in de ‘variable view’ om te zien wat de letterlijke vragen zijn. Doe dit, het maakt je werk later veel makkelijker wanneer je factoranalyse/betrouwbaarheidsanalyse gaat uitvoeren.

Zie voorbeeld:

De meeste tools om enquêtes mee te maken zijn allemaal geschikt voor onderzoek in SPSS/excel/stata/R en andere analyseprogramma’s. Je enquêtebouwer moet in ieder geval gebruik maken van een export naar Excel!! Vanuit Excel kan vrijwel elk analyse programma weer importeren.

Korte rankings

  1. Thesistools
  2. Qualtrics
  3. Google Forms
  4. SurveyMonkey
  5. Typeforms

Denk goed na voordat je opnieuw een vragenlijst moet uitzetten en maanden studievertraging oploopt. (1) De meetniveaus zijn van groot belang, zodat je op correcte wijze analyses kan draaien. (2) Werk zorgvuldig, zodat je later geen tijd kwijt bent aan eindeloos zoeken. (3) Het maakt niet uit welke enquête bouwer je gebruikt, zo lang deze Excel export heeft.

 

Kom je er niet uit met de enquête? Check dan onze online spoedbegeleiding of wat we nog meer voor je kunnen betekenen!

Onze methode in één minuut

Sanne (student) over onze scriptiebegeleiding

SPSS nog net geen chinees voor je?

De weg kwijt in SPSS? Is het kiezen van de juiste toets als het praten in Chinees?? Geen nood, wij helpen je om de controle terug te krijgen!

Nodige bevestiging in je keuzes

Het werken met SPSS betekent veel keuzes en fouten maken. Wij kijken met je mee en bespreken wat je hebt gedaan zodat jij je er weer zeker over voelt

Deadline toch halen (realistische planning)

Een naderende deadline icm SPSS zorgt voor stress. We stellen samen een realistische planning op zodat jij die deadline gaat halen!

Vertel ons wie je bent en we gaan samen met je aan de slag!

Nog één stap en je hebt je gratis kennismaking geregeld 🙂

Waarom Afstudeerbegeleider?

zijn je voorgegaan
0 studenten
Wat zeggen andere studenten over onze begeleiding