Dataset Klaarmaken Prepareren

Preparatie, hoe het werkt

Opgepast! Prepareer altijd eerst je Data!

Voordat je aan de slag gaat met SPSS, is het van groot belang om ervoor te zorgen dat je dataset helemaal klaarmaakt voor de analyse(s). Deze eerste stap mag nooit overgeslagen worden om grote fouten of problemen later in het proces te voorkomen. We zien dit te vaak gebeuren bij studenten en dit is doodzonde!

Stappen: Data preparatie / Klaarmaken

Na het importeren van je data in SPSS ga je jouw data klaarmaken voor de analyses. Onderschat dit proces niet, het kost meer tijd dan de analyses zelf.​ Het valt op te delen in een aantal stappen.

1. Namen, meetniveaus, type en waardes

​Eerst ga je in je variable view de vragen die je hebt een duidelijker naam geven. Bijvorbeeld een vraag over humor noem je humor1. In het label voeg je de letterlijke vraag toe, bijvoorbeeld: “Mensen moeten vaak lachen als ik een grap maak”. Vervolgens vul je de waarde (value) in. Uitgaande van dat het een likertschaal betreft, geven we de volgende waarden: 1=helemaal oneens, 2=oneens, 3=neutraal, 4=eens, 5=helemaal eens. Vergeet dit niet, het kan later bij het omscoren je onderzoek redden! Vul ook het meetniveau (measure) in, dit geeft overzicht in SPSS welke meetniveaus je hebt. Dit maakt je toetskeuze later makkelijker. Tot slot, zorg dat ‘type’ altijd numeric is! Anders kan SPSS er niet mee rekenen. De enige uitzondering is wanneer er een open vraag gesteld is en met tekst geantwoord is. Met tekst kan je geen statistiek doen.

2. Datacheck

De tweede stap is het bekijken of de data die je hebt wel logisch is. (1) Zijn er onmogelijke waarde? Zoals, heeft iemand een leeftijd van 150 ingevuld? Dat kan per ongeluk natuurlijk. Het kan je data wel extreem vertekenen. (2) zijn er missing values? Ontbreken er veel waarde in je data? Dit kan je meteen zien.

Voorbeeld video: Data check​

3. Aanpassingen maken

Je kan hierbij denken aan..

 • Het verwijderen van respondenten die een vragenlijst of taak niet volledig hebben afgemaakt,
 • Het verwijderen van mensen die je vragenlijst niet serieus hebben ingevuld,
 • Het aanmaken van nieuwe variabelen,
 • Het hercoderen van variabelen
Sarah Vreijling

Geschreven door:

Sarah Vreijling
Meer weten over wat wij voor je kunnen betekenen? Klik hier
Waar loop jij vast met SPSS? Klik hier

Zet de volgende stap in jouw scriptie

Zet de volgende stap met SPSS!

Kom je er niet uit of zit je gewoon vast? Wij helpen je weer vooruit!
Stop met twijfelen, zet die volgende stap door het formulier in te vullen!

Hoe kan SPSSHandboek jou helpen?

Wij helpen je graag met met het prepareren van je dataset in SPSS! Wil je gewoon met iemand samen eraan zitten die uitlegt hoe het werkt?

Check onze SPSS begeleiding! Heb je een SPSS opdracht gemaakt of je data van je scriptie geanalyseerd maar ben je er niet zeker van en wil je graag feedback? Check dan onze feedback mogelijkheden! Je kan natuurlijk ook eerst kijken wat de ervaringen zijn van eerdere studenten die door ons zijn geholpen bij het afstuderen. Lees hier de reviews! Wil je weten hoe wij te werk gaan? Check dan onze werkwijze.WhatsApp met ons!

Heb jij een vraag over de begeleiding? Stuur ons nu een bericht!


Contact
Bobby Lee Houtkoop
Kurt Kreulen
Stijn Loeber
Maudy Verplancke
Sarah Vreijling
Martin van Leerdam
Caitlin Utama
Vera Oosterveen

Wij staan voor je klaar! Vul vrijblijvend ons contactformulier in!

Binnen 24 uur contact

 • Amsterdam
 • Maassluistraat 2
 • 1062 GD Amsterdam
 • Den Haag
 • Johanna Westerdijkplein 75
 • 2521 EN Den Haag
 • Utrecht
 • Arthur van Schendelstraat 650
 • 3511 MJ Utrecht