De SPSS begeleider waar je wél wat aan hebt

Wij staan voor je klaar staat zijn wanneer jij dat nodig hebt, luisteren naar je en nemen jouw vragen serieus (naast dat we die natuurlijk ook gaan beantwoorden)

Opgepast! Prepareer altijd eerst je Data!

Voordat je aan de slag gaat met SPSS, is het van groot belang om ervoor te zorgen dat je dataset helemaal klaarmaakt voor de analyse(s). Deze eerste stap mag nooit overgeslagen worden om grote fouten of problemen later in het proces te voorkomen. We zien dit te vaak gebeuren bij studenten en dit is doodzonde!

Stappen: Data preparatie / Klaarmaken

Na het importeren van je data in SPSS ga je jouw data klaarmaken voor de analyses. Onderschat dit proces niet, het kost meer tijd dan de analyses zelf. Het valt op te delen in een aantal stappen.

Voorbeeld video: Data check

 

Data preparatie klaarmaken

​Eerst ga je in je variable view de vragen die je hebt een duidelijker naam geven. Bijvorbeeld een vraag over humor noem je humor1. In het label voeg je de letterlijke vraag toe, bijvoorbeeld: “Mensen moeten vaak lachen als ik een grap maak”. Vervolgens vul je de waarde (value) in. Uitgaande van dat het een likertschaal betreft, geven we de volgende waarden: 1=helemaal oneens, 2=oneens, 3=neutraal, 4=eens, 5=helemaal eens. Vergeet dit niet, het kan later bij het omscoren je onderzoek redden! Vul ook het meetniveau (measure) in, dit geeft overzicht in SPSS welke meetniveaus je hebt. Dit maakt je toetskeuze later makkelijker. Tot slot, zorg dat ‘type’ altijd numeric is! Anders kan SPSS er niet mee rekenen. De enige uitzondering is wanneer er een open vraag gesteld is en met tekst geantwoord is. Met tekst kan je geen statistiek doen.

De tweede stap is het bekijken of de data die je hebt wel logisch is. (1) Zijn er onmogelijke waarde? Zoals, heeft iemand een leeftijd van 150 ingevuld? Dat kan per ongeluk natuurlijk. Het kan je data wel extreem vertekenen. (2) zijn er missing values? Ontbreken er veel waarde in je data? Dit kan je meteen zien.

 

 

 

 

Je kan hierbij denken aan..

  • Het verwijderen van respondenten die een vragenlijst of taak niet volledig hebben afgemaakt,
  • Het verwijderen van mensen die je vragenlijst niet serieus hebben ingevuld,
  • Het aanmaken van nieuwe variabelen,
  • Het hercoderen van variabelen

Kom je er niet uit met het prepareren van je dataset? Check dan onze online spoedbegeleiding of wat we nog meer voor je kunnen betekenen!

Voor als je met je handen in het haar zit!

Toets keuze en berekening (statistiek en SPSS)

Is statistiek zowat Chinees voor je? Geen nood, wij helpen je om de juiste toetsen te kiezen en te te begrijpen zodat jij weer verder kan

Nodige bevestiging in je keuzes

Statistiek onder de knie krijgen betekent veel keuzes en fouten maken. Wij bespreken wat je hebt gedaan zodat jij je er weer zeker over voelt

Deadline toch halen (realistische planning)

Een statistiektentamen kan voor veel stress zorgen. We gaan samen aan de slag zodat jij klaar bent voor dat tentamen gaat!

Vertel ons wie je bent en we gaan samen met je aan de slag!

Nog één stap 🙂

Waarom Afstudeerbegeleider?

Wat kan je verwachten van de statistiekbegeleider

Onze methode in één minuut

0 studenten
(meer zelfs) zijn je voorgegaan
Wat zeggen andere studenten over onze begeleiding