Dataset Bewerken

Hulp nodig bij het goed zetten van je dataset?

Moet jij je dataset goed zetten?

Een goed begin is het halve werk en dat begint met het goed zetten van je dataset! Hieronder vind je enkele tips en mocht je er niet uitkomen staan wij voor je klaar.

Variabelen aanmaken

Vaak moeten variabelen die je wilt analyseren nog aangemaakt worden in SPSS. Dit kan zijn doordat je items wilt samenvoegen tot één overall variabele of dat je bijvoorbeeld een variabele wil omzetten/hercoderen (bijvoorbeeld door van een schaalvariabele een categorische variabele te maken).

Items samenvoegen

Het samenvoegen van items doe je meestal door hier het gemiddelde van te nemen, hiervoor kun je het beste de ‘Compute’ functie gebruiken onder ‘Transform’. Let op dat je voordat je je items samenvoegt altijd eerst de betrouwbaarheid controleert middels een ‘Cronbach’s Alpha’ . In het ‘Compute’ scherm, noteer je onder ‘target variabele’ de naam van de variabele die je gaat aanmaken. Wil je de items samenvoegen door het gemiddelde te berekenen. Dit doe je met de functie ‘MEAN(?,?)’ om het gemiddelde van de items te berekenen. Dit doe je door deze items op de locatie van de vraagtekens te plaatsen. Let op dat er tussen elk item een komma staat. Vervolgens druk je op ‘paste’ of ‘OK’. Je kan ook middels ‘Compute’ een somscore berekenen. Dit doe je op dezelfde wijze als voor het gemiddelde alleen gebruik je nu de functie ‘SUM(?,?)’.

Variabelen omzetten/hercoderen

Als je een variabele wilt omzetten of hercoderen kun je hiervoor de ‘Recode’ functie gebruiken. Je kan ‘Recode into Same’ en ‘Recode into different’ gebruiken. Hierbij kan je of binnen dezelfde variabele waardes hercoderen of je kan een nieuwe variabele vanuit de oorspronkelijke variabele laten aanmaken. Het hercoderen zelf doe je in ‘old’ en ‘new value’s’. Bijvoorbeeld bij een variabele leeftijd, wil je alle kinderen tussen de 12 en de 18 hercoderen naar “Pubers”. Dan gebruik je bij ‘Old value’ de functie ‘Range’ en voer je in 12 en 18. Bij ‘new value’ geef je voer je waarde 1 in. Dan krijgen in de nieuwe variabelen alle kinderen tussen de 12 en de 18 een waarde van 1. Je moet daarna aangeven bij ‘values’ in de ‘Variable view’ dat deze waarde “Pubers” betekent.

Maudy Verplancke

Geschreven door:

Maudy Verplancke
Meer weten over wat wij voor je kunnen betekenen? Klik hier
Waar loop jij vast met SPSS? Klik hier

Zet de volgende stap in jouw scriptie

Zet de volgende stap met SPSS!

Kom je er niet uit of zit je gewoon vast? Wij helpen je weer vooruit!
Stop met twijfelen, zet die volgende stap door het formulier in te vullen!

Hoe kan SPSSHandboek jou helpen?

Wij helpen je graag met het bewerken van je dataset in SPSS! Wil je met iemand samen eraan zitten die uitlegt hoe het werkt?

Check onze SPSS begeleiding! Heb je een SPSS opdracht gemaakt of je data van je scriptie geanalyseerd maar ben je er niet zeker van en wil je graag feedback? Check dan onze feedback mogelijkheden! Je kan natuurlijk ook eerst kijken wat de ervaringen zijn van eerdere studenten die door ons zijn geholpen bij het afstuderen. Lees hier de reviews! Wil je weten hoe wij te werk gaan? Check dan onze werkwijze.WhatsApp met ons!

Heb jij een vraag over de begeleiding? Stuur ons nu een bericht!


Contact
Bobby Lee Houtkoop
Kurt Kreulen
Stijn Loeber
Maudy Verplancke
Sarah Vreijling
Martin van Leerdam
Caitlin Utama
Vera Oosterveen

Wij staan voor je klaar! Vul vrijblijvend ons contactformulier in!

Binnen 24 uur contact

  • Amsterdam
  • Maassluistraat 2
  • 1062 GD Amsterdam
  • Den Haag
  • Johanna Westerdijkplein 75
  • 2521 EN Den Haag
  • Utrecht
  • Arthur van Schendelstraat 650
  • 3511 MJ Utrecht