De SPSS begeleider waar je wél wat aan hebt

Wij staan voor je klaar staat zijn wanneer jij dat nodig hebt, luisteren naar je en nemen jouw vragen serieus (naast dat we die natuurlijk ook gaan beantwoorden)

Moet jij je dataset goed zetten?

Een goed begin is het halve werk en dat begint met het goed zetten van je dataset! Hieronder vind je enkele tips en mocht je er niet uitkomen staan wij voor je klaar.

Vaak moeten variabelen die je wilt analyseren nog aangemaakt worden in SPSS. Dit kan zijn doordat je items wilt samenvoegen tot één overall variabele of dat je bijvoorbeeld een variabele wil omzetten/hercoderen (bijvoorbeeld door van een schaalvariabele een categorische variabele te maken).

Het samenvoegen van items doe je meestal door hier het gemiddelde van te nemen, hiervoor kun je het beste de ‘Compute’ functie gebruiken onder ‘Transform’. Let op dat je voordat je je items samenvoegt altijd eerst de betrouwbaarheid controleert middels een ‘Cronbach’s Alpha’ . In het ‘Compute’ scherm, noteer je onder ‘target variabele’ de naam van de variabele die je gaat aanmaken. Wil je de items samenvoegen door het gemiddelde te berekenen. Dit doe je met de functie ‘MEAN(?,?)’ om het gemiddelde van de items te berekenen. Dit doe je door deze items op de locatie van de vraagtekens te plaatsen. Let op dat er tussen elk item een komma staat. Vervolgens druk je op ‘paste’ of ‘OK’. Je kan ook middels ‘Compute’ een somscore berekenen. Dit doe je op dezelfde wijze als voor het gemiddelde alleen gebruik je nu de functie ‘SUM(?,?)’.

Als je een variabele wilt omzetten of hercoderen kun je hiervoor de ‘Recode’ functie gebruiken. Je kan ‘Recode into Same’ en ‘Recode into different’ gebruiken. Hierbij kan je of binnen dezelfde variabele waardes hercoderen of je kan een nieuwe variabele vanuit de oorspronkelijke variabele laten aanmaken. Het hercoderen zelf doe je in ‘old’ en ‘new value’s’. Bijvoorbeeld bij een variabele leeftijd, wil je alle kinderen tussen de 12 en de 18 hercoderen naar “Pubers”. Dan gebruik je bij ‘Old value’ de functie ‘Range’ en voer je in 12 en 18. Bij ‘new value’ geef je voer je waarde 1 in. Dan krijgen in de nieuwe variabelen alle kinderen tussen de 12 en de 18 een waarde van 1. Je moet daarna aangeven bij ‘values’ in de ‘Variable view’ dat deze waarde “Pubers” betekent.

Kom je er niet uit met het bewerken van je dataset in SPSS? Check dan onze online spoedbegeleiding of wat we nog meer voor je kunnen betekenen!

Onze methode in één minuut

Sanne (student) over onze scriptiebegeleiding

SPSS nog net geen chinees voor je?

De weg kwijt in SPSS? Is het kiezen van de juiste toets als het praten in Chinees?? Geen nood, wij helpen je om de controle terug te krijgen!

Nodige bevestiging in je keuzes

Het werken met SPSS betekent veel keuzes en fouten maken. Wij kijken met je mee en bespreken wat je hebt gedaan zodat jij je er weer zeker over voelt

Deadline toch halen (realistische planning)

Een naderende deadline icm SPSS zorgt voor stress. We stellen samen een realistische planning op zodat jij die deadline gaat halen!

Vertel ons wie je bent en we gaan samen met je aan de slag!

Nog één stap en je hebt je gratis kennismaking geregeld 🙂

Waarom Afstudeerbegeleider?

zijn je voorgegaan
0 studenten
Wat zeggen andere studenten over onze begeleiding