Cronbachs Alpha

Hoe kan je de Cronbach's Alpha makkelijk berekenen in SPSS?

Wat is de Cronbach’s Alpha?

Cronbach’s alpha is een manier om vast te stellen of meerdere items samen één schaal mogen vormen. Het wordt ook wel een betrouwbaarheidsanalyse genoemd. De Cronbach’s alpha zelf is de maatstaf. Dit wordt getoetst op basis van de onderlinge correlatie van de verschillende items.

Voorbeeld van de Cronbach’s alpha.

Stel, we hebben de volgende items 1 t/m 4. Mogen deze samen genomen worden tot 1 schaal geluk?

Item 1:”I am happy at work”, item 2: “I feel happy when I wake up”, item 3: I am happy in the weekends en item 4: I feel unhappy in my current relationship. Hoe rekening met dat de laatste vraag contraindicatief is en omgescoord moet worden voor de betrouwbaarheidsanalyse.

Voorbeeld output

Wanneer is je schaal ‘betrouwbaar’?

​ Uit de Cronbach’s alpha komt een score tussen 0 en 1. De grens ligt ongeveer op .7. Wanneer je onder de .7 scoort wil dit niet per se zeggen dat je niet door kan gaan met je onderzoek, maar wel dat het met een korrel zout genomen moet worden. Het is wijselijk om te overleggen met je begeleider op de universiteit of je er mee door mag.

Betekenis waarde ‘Alpha’​

Als je wilt weten hoe je de betrouwbaarheidsanalyse uitvoert en interpreteert in SPSS, klik dan hier.

Waar moet je mee oppassen met de Cronbach’s alpha?

De Cronbach’s alpha kijkt alleen naar de onderlinge correlaties en zegt dus iets over de betrouwbaarheid van de schaal maar niets over de validiteit (meet je wat je beweert te meten). Kijk ook altijd met de functie “Cronbach’s alpha if item deleted” of je schaal beter kan worden door een item te verwijderen. Op deze manier kun je ook zien of je misschien bent vergeten een negatief geformuleerd item om te polen. Ga daarnaast ook niet af op Cronbach’s alpha’s van eerdere onderzoeken. Het kan goed zijn dat jouw onderzoeksgroep een vraag verkeerd heeft begrepen terwijl dat in eerdere onderzoeken niet het geval was.

Kurt Kreulen

Geschreven door:

Kurt Kreulen
Meer weten over wat wij voor je kunnen betekenen? Klik hier
Waar loop jij vast met SPSS? Klik hier

Zet de volgende stap in jouw scriptie

Zet de volgende stap met SPSS!

Kom je er niet uit of zit je gewoon vast? Wij helpen je weer vooruit!
Stop met twijfelen, zet die volgende stap door het formulier in te vullen!

Hoe kan SPSSHandboek jou helpen?

Wij helpen je graag met de Cronbach’s alpha uitvoeren en interpreteren! Wil je gewoon met iemand samen eraan zitten die uitlegt hoe het werkt?

Check onze SPSS begeleiding! Heb je een SPSS opdracht gemaakt of je data van je scriptie geanalyseerd maar ben je er niet zeker van en wil je graag feedback? Check dan onze feedback mogelijkheden! Je kan natuurlijk ook eerst kijken wat de ervaringen zijn van eerdere studenten die door ons zijn geholpen bij het afstuderen. Lees hier de reviews! Wil je weten hoe wij te werk gaan? Check dan onze werkwijze.WhatsApp met ons!

Heb jij een vraag over de begeleiding? Stuur ons nu een bericht!


Contact
Bobby Lee Houtkoop
Kurt Kreulen
Stijn Loeber
Maudy Verplancke
Sarah Vreijling
Martin van Leerdam
Caitlin Utama
Vera Oosterveen

Wij staan voor je klaar! Vul vrijblijvend ons contactformulier in!

Binnen 24 uur contact

  • Amsterdam
  • Maassluistraat 2
  • 1062 GD Amsterdam
  • Den Haag
  • Johanna Westerdijkplein 75
  • 2521 EN Den Haag
  • Utrecht
  • Arthur van Schendelstraat 650
  • 3511 MJ Utrecht