De SPSS begeleider waar je wél wat aan hebt

Wij staan voor je klaar staat zijn wanneer jij dat nodig hebt, luisteren naar je en nemen jouw vragen serieus (naast dat we die natuurlijk ook gaan beantwoorden)

Wat is de Cronbach’s Alpha?

Cronbach’s alpha is een manier om vast te stellen of meerdere items samen één schaal mogen vormen. Het wordt ook wel een betrouwbaarheidsanalyse genoemd. De Cronbach’s alpha zelf is de maatstaf. Dit wordt getoetst op basis van de onderlinge correlatie van de verschillende items.

Stel, we hebben de volgende items 1 t/m 4. Mogen deze samen genomen worden tot 1 schaal geluk?

Item 1:”I am happy at work”, item 2: “I feel happy when I wake up”, item 3: I am happy in the weekends en item 4: I feel unhappy in my current relationship. Hoe rekening met dat de laatste vraag contraindicatief is en omgescoord moet worden voor de betrouwbaarheidsanalyse.

Voorbeeld output

Cronbach's Alpha Reliability Statistics

Uit de Cronbach’s alpha komt een score tussen 0 en 1. De grens ligt ongeveer op .7. Wanneer je onder de .7 scoort wil dit niet per se zeggen dat je niet door kan gaan met je onderzoek, maar wel dat het met een korrel zout genomen moet worden. Het is wijselijk om te overleggen met je begeleider op de universiteit of je er mee door mag.

Cronbach's Alpha Strength

Als je wilt weten hoe je de betrouwbaarheidsanalyse uitvoert en interpreteert in SPSS, klik dan hier.

De Cronbach’s alpha kijkt alleen naar de onderlinge correlaties en zegt dus iets over de betrouwbaarheid van de schaal maar niets over de validiteit (meet je wat je beweert te meten). Kijk ook altijd met de functie “Cronbach’s alpha if item deleted” of je schaal beter kan worden door een item te verwijderen. Op deze manier kun je ook zien of je misschien bent vergeten een negatief geformuleerd item om te polen. Ga daarnaast ook niet af op Cronbach’s alpha’s van eerdere onderzoeken. Het kan goed zijn dat jouw onderzoeksgroep een vraag verkeerd heeft begrepen terwijl dat in eerdere onderzoeken niet het geval was.

Kom je er niet uit met de Cronbach’s Alpha? Check dan onze online spoedbegeleiding of wat we nog meer voor je kunnen betekenen!

Onze methode in één minuut

Sanne (student) over onze scriptiebegeleiding

SPSS nog net geen chinees voor je?

De weg kwijt in SPSS? Is het kiezen van de juiste toets als het praten in Chinees?? Geen nood, wij helpen je om de controle terug te krijgen!

Nodige bevestiging in je keuzes

Het werken met SPSS betekent veel keuzes en fouten maken. Wij kijken met je mee en bespreken wat je hebt gedaan zodat jij je er weer zeker over voelt

Deadline toch halen (realistische planning)

Een naderende deadline icm SPSS zorgt voor stress. We stellen samen een realistische planning op zodat jij die deadline gaat halen!

Vertel ons wie je bent en we gaan samen met je aan de slag!

Nog één stap en je hebt je gratis kennismaking geregeld 🙂

Waarom Afstudeerbegeleider?

zijn je voorgegaan
0 studenten
Wat zeggen andere studenten over onze begeleiding