Cronbach’s Alpha Output Interpreteren

voorbeeld cronbachs alpha

Doel Cronbach’s alpha

Het doel van de Cronbach’s alpha is om te kijken of een aantal items samen 1 schaal mogen vormen. De cronbach’s alpha test dus niet direct een hypothese. Uit de Cronbach’s alpha komt een waarde, van 0 tot 1. De standaard norm is dat de waarde hoger moet zijn dan .7 om de verschillende items samen te nemen en er een schaal van te maken. Daarnaast is het belangrijk om onder statistics de optie scale if item deleted aan te vinken (wordt hieronder besproken).

Voorbeeld Cronbach’s alpha

In dit voorbeeld willen wij weten of vier items die betrekking hebben op geluk samengenomen mogen worden tot de (één) variabele geluk.

Output Cronbach’s alpha

De eerste tabel die wordt gegeven is niet relevant.

Cronbachs alpha 1

De tweede tabel geeft de waarde van Cronbach’s alpha weer. In dit geval .659 wat dus net geen .7 is. Als je de regels strikt na zou leven zou je dus moeten stellen dat de onderzochte items samen geen schaal mogen vormen. De zeikerds onder de begeleiders (en helaas zijn dat er veel te veel) zouden hier een probleem van maken. Wat je doet (ook als cronbach’s alpha boven de .7 was geweest) is kijken in de volgende tabel. Hier zie je wat er met je cronbach’s alpha gebeurd als je een item zou verwijderen.

cronbach alpha item stats

In deze tabel zien we onder “Cronbach’s Alpha if item deleted” wat er met de cronbach’s alpha gebeurt als het betreffende item verwijdert. Indien we Geluk2, Geluk3 of Geluk4 zouden verwijderen wordt de cronbach’s alpha lager en dat zouden we juist niet willen. Indien we item Geluk1 zouden verwijderen neemt de Cronbach’s alpha juist toe, zelfs dusdanig dat het boven de ,7 zou komen namelijk ,715.
Dit insinueert dat Geluk1 niet goed bij de uiteindelijk schaal past (dus bij Geluk2, Geluk3, Geluk4) en dus beter niet in deze schaal kan worden opgenomen. Hier gaat het om een relatief klein verschil maar je zou dus kunnen zeggen dat het item Geluk 1 iets anders met dan de items Geluk2, Geluk3 en Geluk4.
Je verwijdert dus Geluk1 uit de schaal en eventueel voer je de Cronbach’s alpha opnieuw uit.

cronbach's alpha 3
Conclusie output Cronbach's alpha

Je ziet nu dat de Cronbach’s alpha wel boven de .7 is, namelijk .708, en dus zou je er een schaal van mogen maken door de items Geluk2, Geluk3 en Geluk4 samen te nemen.

Begrijp je het nog niet helemaal? 

Neem contact op via het onderstaande formulier en voorkom onnodige studievertraging. Je hebt binnen 24 uur een afspraak met een van onze ervaren begeleiders.  ​

 

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment:

Voorkom Fouten, Download onze handleiding met SPSS Tips

x