De SPSS begeleider waar je wél wat aan hebt

Wij staan voor je klaar staat zijn wanneer jij dat nodig hebt, luisteren naar je en nemen jouw vragen serieus (naast dat we die natuurlijk ook gaan beantwoorden)

De meest gebruikte toetsen in SPSS

SPSS kent vele functies, toetsen en opties. Er zijn duizende statistische toetsen en varianten. Toch zijn er slechts enkele toetsen die je écht moet kennen. Het is zelfs zo dat de enkele toetsen die je moet kennen, heel vaak zal moeten gebruiken. Redelijk overzichtelijk dus, gelukkig maar.

​Je gebruikt descriptive statistics wanneer je gemiddelden en/of standaard deviaties (van schaalvariabelen) of frequenties of percentages (van categorische variabelen) wilt weten. Deze toetsen vind je onder het kopje “analyze–> descriptive statistics in SPSS.

Met toetsende statistiek bedoelen we het vergelijken van gemiddelden (t-testen/ANOVA’s), percentages (chi²), hellingshoeken (regressie). Deze toetsen vind je onder het tabje “analyze” in SPSS. We willen dan met 95% zekerheid kunnen stellen dat groepen van elkaar verschillen of dat verbanden bestaan. Voor uitleg over deze toetsen druk op de links hierboven.

Validiteit en betrouwbaarheid zijn 2 van 3 pilaren van onderzoek (de derde is representativiteit). Validiteit wil zeggen: meet ik wat ik wil meten? We meten lengte bijvoorbeeld met een meetlat en niet met een weegschaal. Betrouwbaarheid is hoe consistent onze metingen zijn. Bijvoorbeeld als ik op een weegschaal ga staan en 75 kg weeg, dan moet ik drie seconden later weer 75 kg wegen als ik er op ga staan. Zo niet, dan is er sprake van meetfout.

Betrouwbaarheid van een schaal bepalen we met de Cronbach’s Alpha. Dat wil zeggen dat verschillende vragen die hetzelfde meten op consistentie manier beantwoord worden.

De validiteit van een schaal bepalen we met een factoranalyse. We bekijken dan of de vragen die bij construct 1 (bijv: geluk) horen daadwerkelijk samenhang tonen (convergente validiteit). Ook bekijken we of vragen die bij verschillende constructen horen (bijv: geluk vs. pestgedrag) ook daadwerkelijk geen samenhang tonen.

Beide toetsen vind je onder het menu “Analyze” in SPSS. Voor uitleg over deze toetsen druk op de links hierboven.

Kom je er niet uit met de toetsen in SPSS? Check dan onze online spoedbegeleiding of wat we nog meer voor je kunnen betekenen!

Onze methode in één minuut

Sanne (student) over onze scriptiebegeleiding

SPSS nog net geen chinees voor je?

De weg kwijt in SPSS? Is het kiezen van de juiste toets als het praten in Chinees?? Geen nood, wij helpen je om de controle terug te krijgen!

Nodige bevestiging in je keuzes

Het werken met SPSS betekent veel keuzes en fouten maken. Wij kijken met je mee en bespreken wat je hebt gedaan zodat jij je er weer zeker over voelt

Deadline toch halen (realistische planning)

Een naderende deadline icm SPSS zorgt voor stress. We stellen samen een realistische planning op zodat jij die deadline gaat halen!

Vertel ons wie je bent en we gaan samen met je aan de slag!

Nog één stap en je hebt je gratis kennismaking geregeld 🙂

Waarom Afstudeerbegeleider?

0 studenten
zijn je voorgegaan
Wat zeggen andere studenten over onze begeleiding